Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Tafeltje-dek-je vaak ongezond en onsmakelijk

stamppot-snijbonen.png

Ze lijken zo’n uitkomst: de kant-en-klaar aan huis bezorgde maaltijden voor ouderen en mensen met een beperking. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel maaltijden niet alleen onsmakelijk, maar ook nog ongezond zijn. 

Het proefpanel van deskundigen vermoedt dat veel tafeltje-dek-je-aanbieders uit pakjes en zakjes koken. Het merendeel van de geteste maaltijden bevat namelijk veel te veel zout en de smaak laat vaak ook te wensen over. Bovendien zit in veel maaltijden ook minder groente dan wordt aanbevolen door het Voedingscentrum (150 gram voor een hoofdmaaltijd).

Acht tafeltje-dek-je-aanbieders getest

De Consumentenbond testte vijf verschillende maaltijden van acht aanbieders (Apetito, Chef Martin, Diepvriesman, Eten met gemak, Food Connect, Maaltijdservice.nl, Uitgekookt en Vers aan Tafel). Daarbij keken ze naar de voedingswaarde (de hoeveelheid zout en verzadigd vet) en de samenstelling (hoeveelheid groente en het aantal calorieën). Door het hoge zoutgehalte scoorden bijna alle maaltijden een onvoldoende voor de voedingswaarde. Een hoofdgerecht mag volgens de richtlijn maximaal 2 gram zout bevatten, maar van de 39 onderzochte maaltijden voldeden er maar 6 aan die norm. Ook zat in veel maaltijden te weinig groente. De maaltijden scoorden beter op de hoeveelheid verzadigd vet: de helft bleef onder de aanbevolen 6 gram.

Maaltijdbezorger Chef Martin werd het best beoordeeld (7,0), Diepvriesman en Vers aan Tafel kregen een onvoldoende (5,2).

Bron | Consumentenbond, Nationale Zorggids

Lees ook

Koolhydraatarm dieet? Pas op met vlees en kaas, aldus onderzoek
Deze drie lichamelijke klachten kunnen wijzen op leververvetting
Drie manieren om je stofwisseling te verhogen zonder te sporten

Ook interessant