Eten

Superlekker Surinaams gerecht: zo maak je saotosoep

saotosoep.jpg

De drie zussen Moreen, Aretha en Martha Waal maakten samen het kookboek SuriMAM cooking. Een culinaire ode aan hun Surinaamse moeder, hun familieherinneringen en aan (Surinaams) koken met liefde en aandacht. Straks het recept voor hun heerlijke Surinaams-Javaanse saotosoep, nu eerst een paar vragen aan de maaksters.

Waarom moest dit kookboek er komen?
“De familierecepten worden in de Surinaamse cultuur vaak mondeling doorgegeven door de mama’s en oma’s, de liefde voor de Surinaamse keuken hebben we van onze moeder van jongs af aan meegekregen. Wij wilden de mooie recepten en verhalen van onze moeder niet verloren laten gaan. Daarom was het zo mooi om ze te mogen bundelen in een kookboek. De Surinaamse keuken is een wereldkeuken met invloeden van verschillende culturen, die het verdient om bij een groter publiek bekend te worden.”

Jullie moeder kwam begin jaren zestig vanuit Suriname naar Nederland. Hoe was dat voor haar? En welke verschillen merkte zij met koken?
“Onze moeder kwam in oktober 1962 in Nederland voor haar verpleegkundige opleiding. Daarna volgde een van de koudste winters ooit, met in januari 1963 die barre Elfstedentocht, de hel van ’63. Ze moest erg wennen aan de kou, ze had bijvoorbeeld nog nooit een winterjas gehad. Het eten in Nederland was in die tijd nog helemaal niet zo divers als nu. En aardappelen in plaats van rijst, daar was ze niet blij mee. Het eten vond ze ook zout en ze miste de kleurrijke smaken die ze gewend was. Hoe blij waren zij en haar vriendinnen met het marktkraampje op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, dat Surinaamse groenten verkocht! Daarmee maakte ze vaak samen met haar vriendinnen een Surinaamse maaltijd.”

Welke Nederlandse invloeden zien we in jullie kookkunsten?
“Wij vinden het leuk om te combineren. Dat deed onze moeder ook altijd. De Surinaamse keuken leent zich daar ook zeker voor, om te verbinden met gerechten. De variaties zijn oneindig. Dat willen wij met ons kookboek ook overdragen. Wij geven in het boek onze variant, maar je kunt de ingrediënten gemakkelijk vervangen door Nederlandse groenten. Snijboontjes in plaats van kouseband met Surinaamse kip is daar een goed voorbeeld van. Al kun je nu gelukkig veel Surinaamse ingrediënten gewoon in de supermarkt kopen.”

Het koken is jullie echt zo ongeveer met de paplepel ingegoten. Wat vonden jullie als kind het leukst om te maken?
“Onze moeder heeft ons altijd bij het koken betrokken. Kook met liefde (‘Soso lobi’) en aandacht, dat was haar motto. Wij vonden het leuk als ze pasteitjes maakte, of Surinaamse kip. Wij mochten dan de tomaatjes snijden terwijl mijn moeder bezig was met de rest van het eten. Dat doen wij nu ook met onze kinderen en kleinkinderen.”

Wat is je favoriete gerecht uit het boek?
Moreen: “Pom! Dat is een authentiek gerecht met een geschiedenis die teruggaat naar de tijd van de slavernij. Maar het is ook een feestelijk gerecht.”
Martha: “Bruine bonen met rijst. Een gerecht dat na een middag buitenspelen in de wintermaanden altijd zó op was.”
Aretha: “Surinaamse groentesoep. Die maakte onze moeder altijd als we griep hadden of wel een opkikkertje konden gebruiken.”

Dit heb je nodig voor saotosoep (voor vier personen)

  • 4 cm laos
  • 1 serehstengel (citroengras)
  • zonnebloemolie
  • 1 kg 1ippendijen met bot
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 grote uien, grof gesneden
  • 1 salamblad (Indische laurier)
  • 4 gevogelte-bouillonblokjes
  • 3 l water
  • 4 eieren
  • 1 rode peper
  • 5 el zoute sojasaus
  • 1 takje bleekselderij
  • 100 g taugé
  • 200 g mini-frietchips
  • 4 el gebakken uitjes
  • 1 Chinese kool
  • vijzel

Zo maak je het:

Schil de laos en snijd in stukjes van 1 cm en kneus de serehstengel. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Doe de laos, knoflook, ui, serehstengel, het salamblad en de bouillonblokjes in de pan en fruit ongeveer 5 minuten. Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal een derde van de kippendijen uit de pan en laat ze afkoelen. Zet het vuur laag en laat de saotosoep nog ongeveer 1 uur koken. Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Pel de eieren.

Pluk het kippenvlees van het bot en scheur het in dunne repen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin.

Snijd de bovenkant van de peper af en rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruitvallen. Snijd de peper in dunne ringen. Stamp de peper in een vijzel fijn met de sojasaus en schenk in een apart kommetje.

Was en snijd de kool in reepjes. Schenk de soep over de verschillende ingrediënten in een mooie schaal.

Serveer de eieren, het kippenvlees, de bladselderij, de pepersojasaus, taugé, chips en gebakken uitjes in aparte schaaltjes.

Over het boek: dit recept is afkomstig uit het kookboek SuriMAM cooking van de zussen Moreen, Aretha en Martha Waal. Een uitnodigend kookboek met een selectie van de lekkerste recepten en belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname. Met tongstrelende, authentiek Surinaamse gerechten van natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten: klassiekers zoals pom en roti, pindasoep met tom tom, gele pesiesoep engemberbier. Allerlei gerechten, van feestelijke maaltijden, kleine hapjes, soepen en sauzen tot zoete nagerechten, zijn vertegenwoordigd in dit boek.
€ 24,95 (uitgeverij Luitingh-Sijthoff).

 

Lees ook

Haak mee met Dennis (40): gratis patroon voor een geluksklavertje
Het geheim van de slager: zo maak je het állerlekkerste draadjesvlees
Zin om te snoepen? Dit is dé gouden tip om de verleiding te weerstaan

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant