Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Superfoodrecepten: havermout (goed voor de lijn!)

superfood-havermout.jpg

Elke week, op maandag, hebben we het over een andere superfood. Dit zijn voedingsmiddelen met extra veel voedingswaarde, soms vele malen meer dan andere natuurlijke voedingsmiddelen. Je krijgt hiermee dus extra veel mineralen, vitaminen en antioxidanten binnen. Met andere woorden: supergezond!
Elke week, op maandag, hebben we het over een andere superfood. Dit zijn voedingsmiddelen met extra veel voedingswaarde, soms vele malen meer dan andere natuurlijke voedingsmiddelen. Je krijgt hiermee dus extra veel mineralen, vitaminen en antioxidanten binnen. Met andere woorden: supergezond!

Havermout is populairder dan ever before. Als je pap niet echt een aantrekkelijk idee vindt zijn er genoeg andere mogelijkheden met dit gezonde goedje.

Waarom super?
Havermout verlaagt het cholesterolgehalte en bevat antioxidanten. Het is van nature glutenvrij, al kan het wel wat besmet zijn, dus als je echt volledig glutenvrij wilt eten dan kies je de glutenvrije variant van de natuurwinkel. Er zitten veel vezels in en daardoor heb je langer een voldaan gevoel en minder behoefte aan snacks. En last but not least bevat het weinig calorieën (115 kcal voor 6 eetlepels).

Het is ook snel! Binnen vijf minuten heb je een bord voor je neus, let er wel op of je voorgekookte havermout koopt of niet (bij de natuurwinkel is het soms niet voorgekookt en dan duurt het ongeveer een kwartier).

Superfoodrecept: havermout koekjes

 

Havermout variaties voor twee personen:

Sinaasappel en blauwe bessen 
sap van 1 sinaasappel
60 g havervlokken
200 ml amandelmelk (of halfvolle melk)
snufje kaneel
handje blauwe bessen

Bereiding
Breng de amandelmelk en sinaasappelsap met de havermout aan de kook. Laat pruttelen tot het de gewenste dikte heeft. Serveer met een flinke snuf kaneel en een handje zoete blauwe bessen.

Tip: wil je de blauwe vitaminebommetjes echt laten ontploffen? Gooi ze dan in de pan en kook ze een tijdje mee.

Appel en kaneel
60 g havervlokken
250 ml amandelmelk (of halfvolle melk)
Eetlepel kaneel
Appel gesneden

Bereiding
Doe de havermout, melk en kaneel in een steelpan en breng aan de kook. Laat even pruttelen tot de havermout zacht is geworden. Voeg de gesneden appel toe.

Chocoholic 
250 ml (rijst)melk
60 g havervlokken
1 el honing of stevia
1 el cacaopoeder
2 el gehakte chocolade

Bereiding
Voeg voor deze variatie de havermout, melk, honing en het cacaopoeder aan een steelpannetje toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat vijf minuten pruttelen tot de havermout zacht is geworden. Voeg de gehakte chocolade toe en roer tot alles gesmolten is.

Tip: je kunt bovenstaande variaties ook koud eten, doe de haverlokken de avond van te voren in een bakje en laat het een nacht staan met de melk erbij (en eventueel het kaneel). De ochtend zelf voeg je het fruit toe.

Eerder verschenen in deze superfoodrecepten rubriek:
Boerenkool
Gember
Lijnzaad
Quinoa
Chiazaden
Goji bessen
Avocado

Ook interessant