Eten

Dít is waarom je vaker voor zwarte rijst zou moeten kiezen

dit-is-waarom-je-vaker-voor-zwarte-rijst-zou-moeten-kiezen.jpg

Zwarte rijst was vroeger alleen weggelegd voor de allerbelangrijkste keizers, maar inmiddels kun je het op steeds meer plekken kopen. En dat is goed nieuws, want deze donkere rijst is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond.

We zochten uit waarom zwarte rijst zo’n superfood is én wat je allemaal kunt doen met deze donkere korrels.

Meer vezels en eiwitten

Zilvervliesrijst is al een stuk gezonder dan witte rijst, maar zwarte rijst blijkt nog meer gezondheidsvoordelen te hebben dan de bruine variant. Zowel bij zilvervliesrijst als bij zwarte rijst blijft het voedzame vliesje om de korrel zitten, maar bij de donkerste variant heeft dat nét iets meer voedingsstoffen. Zo heeft zwarte rijst 20 procent meer eiwitten, en 30 procent meer vezels dan bruine rijst. Daarmee helpt het niet alleen je darmen om goed te functioneren, maar zorgt het ook nog eens dat je bloedsuikerniveau niet enorm gaat schommelen. Ook zorgen die extra voedingsvezels en eiwitten dat je een stuk langer vol zit, waardoor je dus minder zin hebt om later weer te gaan snacken.

Zwarte rijst als superfood

Maar de echte superfood­-kwaliteiten van deze rijst komen vooral door de kleurstoffen. In het donkere hulsje van de rijst zitten antioxidanten en anthocyanines, die zorgen voor de mooie kleur. Deze plantpigmenten verlagen het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Dat doen ze door de slechte cellen in ons lichaam – de vrije radicalen – te bestrijden, zodat ze geen schade in het lichaam meer kunnen aanbrengen en geen ziektes kunnen veroorzaken. We kennen allemaal blauwe bessen als superfood, maar omdat er minder suikers en juist meer vezels in zwarte rijst zitten, schijnt dat nog nóg gezonder te zijn.

Lees ook: Witte rijst of zilvervliesrijst: welke rijst is het gezondst?

Smaak van zwarte rijst

Maar rijst eet je natuurlijk niet alleen omdat het zo gezond is, het is ook nog eens heel lekker. Hoe zit dat met de smaak van zwarte rijst? Net als bij witte rijst, bestaan er ook van deze variant heel wat verschillende soorten. Zo heb je Thaise zwarte jasmijnrijst of kleefrijst, maar ook een Indonesische en Chinese variant. En ook de rijst die paarsgekleurd is, valt in deze categorie. Hoewel de smaak van al deze soorten nét iets anders is, hebben alle soorten zwarte rijst een nootachtige, volkoren smaak. De smaak wordt vaak omgeschreven als nét iets zoeter en intenser dan andere, lichtere rijstsoorten. Qua structuur is het – net als zilvervliesrijst – iets steviger dan de witte rijst van dezelfde soort.

Bereidingswijze

Omdat er zó veel verschillende soorten zwarte rijst bestaan, zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. In principe kun je deze donkere rijst gewoon gebruiken zoals je bij elke andere soort rijst doet, alleen heeft het iets meer bereidingstijd nodig.

Meet de hoeveelheid rijst die je wil gebruiken af en spoel dit grondig af met koud water. Doe dit vervolgens in een pan, met anderhalf keer de hoeveelheid water. Als je één kopje rijst hebt afgemeten, gebruik je dus anderhalf kopje water. Breng het aan de kook en laat het 45 minuten tot een uur lang koken, tot al het water verdwenen is. Vervolgens kun je het bijvoorbeeld gebruiken in een salade, maar ook bij een roerbakgerecht of in sushi.

Bron | Culy, Womagazine
Beeld | iStock

Ook interessant