Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Superfood moerbeien (goed voor de lijn)

moerbei.png

De look a like van de braam is een veelzijdige en smakelijke vitaminebom. Lees waarom hij zo super is en bekijk een aantal recepten.

De moerbeien, ook wel moerbessen genoemd, zijn een onderschat superfood in Nederland. De smakelijke vrucht komt uit Azië, Noord-Afrika en delen van Amerika. Het look-a-like van de braam wordt vaak gebruikt in jam, taarten en thee of als verse of gedroogde snack gegeten.

De smaak

Moerbeien kom je tegen in drie kleuren: rood, zwart en wit. Vergis je niet: alledrie zijn te eten, maar hebben allen een eigen kenmerkende smaak. De rode vrucht, uit het oosten van Noord-Amerika, en de zwarte variant, uit het zuidwesten van Azië, hebben een soortgelijke smaak (zoet en naar honing) en zouden een voor een smaakexplosie zorgen.De witte moerbei komt voor in Noord-Amerika en smaakt  vanille- en rubberachtig . Zelfs de bladeren van de plant worden verkocht als voedingsmiddel.

Waarom een superfood?

Moerbeien zijn rijk aan vezels, ijzer, calcium, vitamine C, eiwitten en anti-oxidanten. Daarnaast zijn de krachtpatsers vetvrij, zijn tegen kanker en hart- en vaatziektes, zorgen voor een verzadigd gevoel en gaan constipatie tegen.

Waar te koop?

Deze vrucht kun je niet bij reguliere supermarkten kopen. Daarvoor ga je naar de natuurwinkel, groentewinkel of bio-supermarkt of bestel je via internet. Sommige markten en notenboeren hebben ze ook te koop. Een bakje moerbeien van 100 gram kost doorgaans rond de 2 euro.

Recepten met moerbeien

Deze superfood kun je vers of gedroogd eten als snack of tussendoortje, maar je kunt ze ook als gezond en lekker extraatje toevoegen aan recepten zoals salades, smoothies en hartige taarten.

Salade met moerbeien, avocado, geitenkaas en gember-grapefruit dressing.

Bekijk het recept.

 

Hartige citroen moerbeien taart

Bekijk het recept.

 

 

Smoothie met moerbeien, aardbeien en bosbessen

Bekijk het recept.

 

Moerbeienjam

Bekijk het recept.

Bron: Bioschoonheid, Cosmopolitan, Eten-en-drinken.infonu, Wikipedia

Ook interessant