Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Superfood: Broccoli (voor een goed geheugen)

broccoli-3.jpg

Broccoli, een superfood? Jazeker. De groente is een echte krachtpatser uit de natuur.


Elke week, op maandag, wijdt Vrouwonline een artikel aan superfoodrecepten. Deze week kom je meer te weten over detoxen met superfoods: hoe werkt het en welke voedingsmiddelen gebruik je?

Broccoli, een superfood? Jazeker. De groente is een echte krachtpatser uit de natuur. De groene broer van de bloemkool is lekker én hij blijkt ook nog heer en meester te zijn op andere vlakken… Broccoli is terecht een superfood. Lees hier vijf redenen waarom:

Geheugen
Broccoli is een groente om te onthouden! Letterlijk en figuurlijk, want de groente is goed voor ons geheugen. Net als aardappelen, radijsjes, sinaasappels en appels bevat het een stof die hetzelfde effect heeft als medicijnen die gebruikt worden om Alzheimer tegen te gaan. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat broccoli deze ziekte bestrijdt, maar wel dat je hersenen minder snel aftakelen als je regelmatig broccoli eet.

Caloriearm
Broccoli is alles behalve een dikmaker. Per 100 gram zitten er slechts 29 kcal in. Je kunt dus gerust een grote portie broccoli opscheppen.

Tegen ziektes
Broccoli bevat de belangrijke stof sulforafaan, die antioxidanten en enzymen in onze immuun-cellen activeert. Deze immuuncellen voorkomen dat vrije radicalen – agressieve stoffen die lichaamscellen beschadigen – hun vernietigende werk kunnen doen. Beschadigde cellen worden gezien als de belangrijkste oorzaken van veel ziekten: niet alleen kanker, maar ook ouderdomsaandoeningen zoals reuma, suikerziekte en een zwak immuunsysteem.

Vitaminebom
Broccoli bevat veel goeds, onder andere vitamine A, B, C, E en K. Ook de mineralen zijn goed vertegenwoordigd: calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper. Vooral de vitamines A, C en E zijn belangrijk. Het zijn de sterkste antioxidanten onder de vitaminen.

Verjongend
Broccoli vertraagt eveneens het verouderingsproces, maar het is niet de enige groente die dat doet. Ook zijn familieleden bloemkool, kool en spruiten bevatten deze belangrijke eigenschap.

Bekijk lekkere recepten met broccoli in de receptenzoeker.

Ook interessant