Eten

Een klassieker met een bijzondere twist: stroopkoekjes met zoute karamel

een-klassieker-met-een-bijzondere-twist-stroopkoekjes-met-zoute-karamel.jpg

Twee zandkoekjes met de fijne smaak van vanille met daartussen een laagje stroop, dat zijn stroopkoekjes. Door de stroop te vervangen door zoute karamel worden ze helemáál goddelijk.

Dit recept is goed voor 15 stroopkoekjes met zoute karamel.

Dit heb je nodig voor de stroopkoekjes met zoute karamel:

Voor de stroopkoekjes:

  • 125 g boter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • ½ ei, losgeklopt
  • Flinke snuf zout
  • ½ tl vanillepoeder of een paar druppels vanille-extract
  • 230 g bloem
  • 1 tl bakpoeder

Voor de zoute karamel:

  • 250 g suiker
  • 70 g boter
  • 140 ml slagroom
  • Zeezoutvlokken naar smaak

Extra nodig: ronde koeksteker of glas van ± 5½ cm Ø

Bereidingswijze voor stroopkoekjes met zoute karamel:

  1. Meng de boter met de basterdsuiker in een kom.
  2. Vervolgens meng je het ei en het zout erdoor.
  3. Meng er snel het vanillepoeder, de bloem en het bakpoeder door en vorm tot een bal.
  4. Druk de bal plat en laat ingepakt in plasticfolie ± 1 uur in de koelkast rusten en opstijven.
  5. Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een dikte van ± 2 mm en steek er ± 30 koekjes uit.
  6. Breng telkens de rest van het deeg weer bij elkaar, rol uit en steek er weer koekjes uit.
  7. Leg de koekjes op 2 bakplaten bekleed met bakpapier en druk er met een vork een ruitpatroon in.
  8. Bak ze in 10-15 min. heel licht bruin.
  9. Laat op de plaat helemaal afkoelen.
  10. Breng intussen voor de zoute karamel in een pan de suiker met 75 ml water aan de kook.
  11. Roer daarna tot de suiker is opgelost en laat dan het mengsel zonder te roeren zachtjes borrelend op niet al te hoge pit in 15-20 min. karamelliseren tot theekleur.
  12. Verwarm vervolgens in een andere pan intussen de boter met de slagroom.
  13. Neem de karamel van het vuur en giet er het slagroommengsel bij. Pas op! Het kan spetteren.Roer goed door en laat eventueel op lage pit al roerend de harde stukjes weer oplossen.
  14. Laat ± 5 min. iets afkoelen zodat de stroop wat dikker wordt en schep telkens een lepeltje op de onderkant van een koekje.
  15. Bestrooi met zout naar smaak en dek af met een tweede koekje.

Bereidingstijd; ± 20 min. + ± 1 uur rusten + ± 20 min. oventijd + afkoelen

De genoemde oventemperaturen gelden voor een elektrische oven op de stand boven- en onderwarmte. Verlaag bij gebruik van een heteluchtoven de temperatuur met 10 procent.

Ziet er goed uit!

Stroopkoekjes met zoute karamel

Recepten en tekst | Dosia Brewer
Fotografie | Eric van Lokven

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-18. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant