Doe jij standaard zwarte peper in je warme gerechten? Als het aan foodvloggers Paul Manten en Pjotr Rentinck ligt, stoppen we onmiddellijk met dat gedraai aan die molen.
Vooral mannen kunnen er wat van; flink draaien aan zo’n grote pepermolen ziet er tenslotte best stoer uit. Maar het is een ‘killer voor elk gerecht’, aldus de mannen van YouTube-kanaal Meneer in de Keuken, het eerste Nederlandse foodkanaal voor mannen. In metro vertellen ze over hun passie voor eten en dat je helemaal geen ‘pakjes en zakjes’ nodig hebt om in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel te toveren.
Trial and error
Dat weten wij van Margriet natuurlijk al lang, maar dat van die peper, daar keken we toch even van op. Helaas waren de mannen niet bereikbaar voor tekst en uitleg, maar het kan in elk geval geen kwaad om het eens uit te proberen. Gerechten kun je bovendien heerlijk op smaak brengen met verse kruiden, zoals koriander, tijm en rozemarijn.
Koken met kruiden
Maar welk kruid past ook alweer bij welk recept? Hieronder lees je van twaalf lekkere kruiden hoe je ze in de keuken kunt gebruiken.
Kruid
Zo gebruik je het
Lekker in
Basilicum
Gebruik de blaadjes. Voeg de blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades.
Bekend recept: mozzarella en tomaat met basilicum
Bieslook
Gebruik de hele spriet. De bloemen zijn ook eetbaar. Voeg bieslook op het laatste moment toe aan gerechten. De sprietjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Soepen, salades en bij vis.
Bekend recept: ei met bieslook
Dille
Gebruik de blaadjes en het zaad. Voeg dille op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Aardappelgerechten, bij vis, komkommer, verse kaas en sauzen.
Bekend recept: zalm met dille
Koriander
Gebruik de blaadjes, de wortels en het rijpe zaad. Gemalen korianderzaad is bekend als ‘ketoembar’. Het blad is gevoelig, dus dit kun je beter als garnering gebruiken. Het zaad en de wortels kun je meekoken in gerechten. De smaak van verse koriander is heftig, dus gebruik niet te veel.
Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten.
Bekend recept: Indiase of Thaise curry met koriander
Maggiplant (Lavas)
Gebruik de blaadjes, het zaad, de stengels en de wortels. Kook het blad, de stengels en het zaad mee, dan geeft het veel smaak af aan gerechten. De wortel gebruik je als knolselderij of geraspt door salades.
Bouillons, soepen, sauzen en ovenschotels.
Bekend recept: stoofschotel met maggiplant
Munt
Gebruik de blaadjes van munt. Verse munt is het meest smaakvol. Kook de blaadjes dus niet mee, maar voeg ze bijvoorbeeld toe als garnering.
Salades, thee en bij peultjes, worteltjes, fruit en nieuwe aardappelen.
Bekend recept: lamsvlees met munt
Oregano (Majoraan)
Gebruik de jonge toppen van de oreganoplant. Voeg het delicate kruid pas op het einde aan gerechten toe, anders verliest het zijn smaak.
Mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees.
Bekend recept: pizza met oregano
Peterselie
Gebruik het blad en de wortel. Voeg peterselie op het laatste moment toe aan gerechten. De blaadjes zijn heel gevoelig. Als je het meekookt, gaat een groot deel van de smaak verloren.
Pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten.
Bekend recept: mosselen en peterselie
Rozemarijn
Gebruik de naaldjes. Je kunt in bepaalde gerechten ook de hele tak toevoegen en die er na het koken weer uit vissen. Voeg rozemarijn zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
Paddenstoelen, wild en lamsvlees.
Bekend recept: gebakken aardappels met rozemarijn
Salie
Gebruik de blaadjes. Salie smaakt het beste als je het op het laatste moment aan een gerecht toevoegt. Niet te veel, want het aroma is heel krachtig.
Kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte.
Bekend recept: kalfsvlees met salie
Selderij
Bladselderij is eigenlijk een plant, maar de blaadjes worden als keukenkruid gebruikt. Laat selderij niet te lang mee koken, anders wordt de smaak al snel te overheersend.
Stoofgerechten, bouillons en soepen.
Bekend recept: erwtensoep met selderij
Tijm
Gebruik de blaadjes en topjes. Voeg tijm zo snel mogelijk toe aan een gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het des te meer smaak af.
Bouillons, soepen en stoofgerechten.
Bekend recept: courgette met tijm
Langer vers
Verse kruiden zijn zulke geweldige smaakmakers dat je er vaak maar weinig voor nodig hebt. Door ze langer vers te houden, voorkom je dat je de rest na een paar dagen kunt weggooien. Zo doe je dat >