Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Stoofpot van voorjaarsgroenten

stoofpot-van-voorjaarsgroenten.jpg

Warm op met dit lentegerecht!

In het nieuwste boek Puur Natuur van Alain Ducasse vind je verschillende gerechten met verse, natuurlijke producten. Eén van die recepten is de stoofpot van voorjaarsgroenten.

Zin in meer? Lees snel Puur natuur met Alain Ducasse.

Ingrediënten (4 personen)

Groenten
4 bosbeentjes
4 jonge meiknolletjes
8 bosuitjes
12 radijzen
4 jonge venkelknollen
1 bos groene asperges
50 g gedopte doperwten
50 g gedopte tuinbonen
6 kleine paarse artisjokken
citroensap
handvol kleine cantharellen
12 verse amandelen
1 el olijfolie
2 plakjes rookspek van 1 cm dikte
1 scheut sherryazijn
peper

De groenten voorbereiden
Schrap 4 bospeentjes en 4 jonge meiknolletjes en laat een deel van het groen eraan. Maak ook het witte deel van 8 bosuitjes schoon. Schil 12 radijzen tot halverwege en laat een deel van het groen eraan zitten. Snijd 4 jonge venkelknollen doormidden. Schil 1 bos kleine groene asperges en knip de punten op 7 cm eraf (bewaar de rest van de stelen voor een soep). Was al deze groenten en dep ze droog.

Schil de onderkant van 6 kleine paarse artisjokken rondom en bewaar de artisjokken in water met citroensap.
Snijd het voetje van een handvol kleine cantharellen en snijd grote exemplaren doormidden. Veeg ze zorgvuldig schoon met vochtig keuken- papier en dep ze droog.
Dop 12 verse amandelen en snijd ze doormidden.

De groenten bereiden
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een gietijzeren braadpan. Bak 2 plakjes rookspek van 1 cm dikte tot ze aan beide kanten bruin zijn en haal ze uit de pan. Doe de worteltjes, meiknolletjes, uien, venkelknollen, radijzen, asperges en artisjokken in de pan.

Voeg zout naar smaak toe, sluit de pan en stoof ze 3 minuten. Roer de paddestoelen door de groenten en stoof alles af en toe omscheppend 10 minuten op laag vuur. Voeg als de groenten te snel gaan kleuren een scheutje water toe.
Snijd ondertussen de plakken spek in smalle reepjes. Breng ook een grote pan met water aan de kook en doe er zout in. Zet een kom water met ijsblokjes klaar. Blancheer 50 g gedopte doperwten en 50 g gedopte tuinbonen in het kokende water. Schep alles na 3 minuten met een schuimspaan uit de pan in het ijswater, giet de erwten en bonen af en doe ze bij de overige groenten in de braadpan.


Roer alles rustig door elkaar. Doe er 1 scheut sherryazijn bij en roer goed om eventuele aanbaksels van de panbodem los te krijgen. Roer ook de spekreepjes en amandelen door de groenten. Maal er een slag peper overheen. Meng alles nog een keer rustig en voorzichtig. Serveer het gerecht in de braadpan of in een schaal.

We hebben nog meer gerechten van Alain Ducasse. Lees snel meer Puur natuur met Alain Ducasse.

Of bestel het boek voor €29,95 bij Fontaine Uitgevers.
ISBN 9789077902110

Ook interessant