Eten

Recept van Wilma: stamppot rauwe andijvie met geitenkaas

recept-van-wilma-stamppot-rauwe-andijvie-met-geitenkaas.jpg

Stampot rauwe andijvie met een Kroatische twist: Wilma van Hoeven (63) woont sinds 2013 in Tisno, Kroatië en heeft beide werelden gecombineerd in dit heerlijke gerecht.

Dit gerecht is goed voor vier personen.

Dit heb je nodig:

  • 800 – 1000 g kruimig kokende aardappels, geschild en gehalveerd
  • 1 peterseliewortel, geschild en in stukken
  • 2 el olijfolie
  • 4 bosuitjes, in smalle ringetjes gesneden
  • 1 grote (rode) zoete ui, fijngesnipperd
  • 1 rode puntpaprika, in smalle reepjes
  • 350 g andijvie, zeer fijngesneden
  • 250 g jong belegen Hollandse geitenkaas, in blokjes
  • 4 – 6 takjes peterselie, blad fijngehakt
  • versgemalen zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze voor stamppot rauwe andijvie met geitenkaas:

  1. Kook de aardappels ± 25 min. in ± 3 dl water gaar. Heb je een peterseliewortel, kook die dan mee.
  2. Verhit na ± 15 min. de olie in een koekenpan en fruit hierin de uisnippers en het wit van de bosuitjes glazig.
  3. Voeg de paprika toe, bak alles op lage pit ± 5 min. en maal er wat peper over.
  4. Schenk 1 dl aardappelkookwater bij de ui en paprika en breng aan de kook.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn, maar houd de pit onder de pan laag.
  6. Leg de andijvie op de puree, schep het paprikamengsel met vocht op de andijvie en schep het door de gestampte aardappels.
  7. Schep de kaas, de peterselie en het groen van de bosui erdoor en serveer meteen.

Bereidingstijd: ± 35 min.

Variatie tip 1: Vervang de andijvie door jonge bladsla of een mengsel van slasoorten. Scheur
grotere blaadjes dan eventueel wat kleiner.

Variatietip 2: Vervang de geitenkaas door schapenkaas, komijnekaas of graskaas.

Met extra pit: Voeg een half, fijngesnipperd rood pepertje toe.

Ziet er goed uit!

Recept | Wilma van Hoeven
Fotografie | Maarten van der Wal

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-12. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant