Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Hutspot of boerenkool: welke stamppot bevat de meeste calorieën?

boerenkool-met-worst.jpg

Een stamppot van boerenkool, hutspot, andijvie of zuurkool. Menige Nederlander kun je er blij mee maken. Maar welke stamppot bevat nou de meeste calorieën?

Je zou denken dat al die stampotten qua calorieën niet zoveel van elkaar verschillen, omdat ze bestaan uit aardappelen en groentes. Maar toch verschillen die groentes nog aardig van elkaar als het gaat om calorieën, zo zocht libelle.nl uit.

Boerenkool versus zuurkool

Als we kijken naar een portie van 400 gram, dan is er wel wat verschil in calorieën tussen de verschillende stamppotten. Zo bevat een stamppot met zuurkool per 400 gram zo’n 212 kcal, terwijl een bord andijvie zo’n 256 kcal bevat, zo weet dieetplanet.nl. Hutspot (wortels en ui) bevat daarentegen ‘maar’ 244 kcal. Leuk detail: hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.

Zo mager mogelijk

Maak je stamppot zo mager mogelijk door deze vier tips toe te passen:

  1. Zorg dat de verhouding aardappel-groente fiftyfifty is. Voeg bijvoorbeeld gebakken ui, paprika, champignons of cherrytomaatjes toe als extra groente. Niet alleen gezond, maar ook nog lekker.
  2. Vervang de jus eens door mosterd of augurk. Wil je geen stamppot zonder jus? Verdun de jus dan met water.
  3. Gebruik magere stukken vlees als tartaar of kipfilet. Rundergehakt is bijvoorbeeld ook veel minder vet dan half-om-halfgehakt.
  4. Vervang spekjes en rookworst eens door hamblokjes of knapperige tofu.

Nog een tip: gebruik tijdens het stampen van de aardappelen een beetje halfvolle melk of bouillon in plaats van boter. Dat verandert weinig aan de smaak, maar scheelt aardig wat calorieën.

Met elke groente kun je stamppot maken

Wist je dat je met vrijwel elke groente een stamppot kunt maken? Denk aan rodekoolstamppot, spruitjesstamppot met geitenkaas en olijven of witlofstamppot met bacon. Ook lekker is deze bietenstamppot met Gelderse rookworst. En deze is leuk voor de feestdagen: zo maak je van boerenkool een feestmaaltijd.

Eet smakelijk!

Bronnen | libelle.nl, dieetplanet.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant