Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Spruitjes bitter? Met deze kooktips voorkom je dat

spruitjes-bitter.jpg

Geen fan van spruitjes? Vooral als kind kwam dat waarschijnlijk door de bittere smaak. Maar ben je inmiddels nog steeds geen fan van deze groente? Probeer ze dan eens op deze manier te koken. Hierdoor worden je spruitjes nooit meer te bitter. 

Van jong tot oud: zo lust de hele familie spruitjes. 

Spruitjes minder bitter koken

Het probleem bij spruitjes is dat ze al gauw bitter worden, dat gebeurt als je ze te lang kookt. De ideale kooktijd voor gemiddelde en grote exemplaren is acht tot twaalf minuten. Voor kleinere spruiten kun je het beste zes tot acht minuten aanhouden. Daarnaast zijn kleinere spruitjes ook al iets zoeter van smaak, dan grotere exemplaren. De spruitjes zijn gaar wanneer je er met een scherp mesje met lichte weerstand inglijdt. Je kunt ze ook eerst door de midden snijden, als je bang bent dat ze niet gaar worden. Daarnaast kun je spruitjes ook rauw eten, dus je zult er niet ziek van worden als je de spruiten wat korter kookt dan je normaal gewend bent. 

Voeg deze dingen toe aan het kookwater

Een andere tip om de spruitjes iets milder van smaak te maken, is door wat extra ingrediënten aan het kookwater toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een bouillonblokje of wat kerriepoeder in het kokende water doen om de bittere smaak te verbloemen. Maar ook een lepeltje suiker in het kookwater zorgt voor een mildere smaak. Een scheutje melk maakt de spruitjes niet alleen minder bitter, maar helpt ook tegen het laten van boertjes na het eten van deze groente. Als laatste kun je ook een hele gepelde ui meekoken. De ui neemt sommige stoffen in de spruitjes op, waardoor het niet alleen helpt tegen de bittere smaak, maar ook tegen het boeren én de spruitjeslucht in huis.

Stoven, roosteren en wokken

Naast koken kun je de spruitjes voor de verandering ook eens roosteren, bakken, wokken of stoven. Ook daarbij geldt: hoe langer in de oven of pan, hoe bitterder de spruitjes worden. Daarnaast is ook bij elke andere bereidingswijze de regel: hoe kleiner de spruit, hoe korter de bereidingstijd. Voor roosteren of stoven in de oven zijn grotere spruitjes geschikt. Kleinere spruiten kun je beter op hoog vuur kort wokken. 

Lees ook: Dít is de wetenschappelijke reden dat we niet van spruitjes houden

Extra smaakmakers

Vind je de spruitjes nog iets te bitter? Dan kunnen ook andere smaakmakers dat probleem verbloemen. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker: spruitjes met spekjes, voor een wat zoutere smaak. Of spuitjes uit de oven met daarover gesmolten kaas. Ook een paar druppeltjes citroensap doen wonderen voor de smaak van spruitjes. Wil je ze liever nog wat zoeter maken? Voeg dan eens een vleugje honing of agavesiroop toe en rooster de spruiten in de oven. Als je dit vervolgens met een beetje geitenkaas en pecannoten serveert heb je bijna alle verschillende smaken op je bord. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Women’s Health, Lekker en simpel, Oma Weet Raad
Beeld | Getty Images

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant