Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Spicy appelpasteitjes

spicy-appelpasteitjes.jpg

Houd je van speculaas, dan móet je deze appelpasteitjes proeven.

Het Chinees vijfkruidenpoeder bevat ongeveer dezelfde specerijen als onze speculaaskruiden: steranijs, kaneel, kruidnagel, venkelzaad, gemberpoeder en peper. Het verschil zit ‘m in de samenstelling. Vijfkruidenpoeder bevat meer peper. Dát is het – nooit eerder onthulde! – geheim van mijn kruidnootjes en speculaas die in de hele familie favoriet zijn. Ik
weet zeker dat ze deze appelpasteitjes ook heerlijk vinden. Serveer ze als dessert.

Bereiding: 20 minuten
Wachten: 30 minuten
Oven: 20 minuten

Ingrediënten
400 gram bloem, gezeefd
50 gram suiker + extra
125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
2 eieren
600 gram handappels
1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
– keukenmachine of mixer met deeghaken, 8 ingevette hittebestendige koffiekopjes of
ovenvormpjes (inhoud 150 ml)

Bereidingswijze
Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 25 gram suiker, de boter, 1 ei en een beetje zout. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Rol het deeg uit tot 3 mm dik en snijd er cirkels uit die een beetje groter zijn dan de kopjes.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Schep de appelblokjes om met 25 gram suiker en het vijfkruidenpoeder. Schep de appelblokjes in de kopjes. Bestrijk de rand van de kopjes met losgeklopt ei. Leg er de deegplakjes op en druk licht aan. Maak in het midden van het deegdeksel een paar sneetjes, zodat het deeg goed krokant bakt. Bestrijk ook de deegdeksel
dun met ei en strooi er een beetje suiker over.

Bak de pasteitjes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de pasteitjes 10 minuten afkoelen zodat het deeg knapperig wordt. Je kunt ze ook helemaal laten afkoelen en op kamertemperatuur laten komen.

Appeltaart
Het kookboek ‘Appeltaart‘ bevat 70 originele, unieke, authentieke, slanke en veelzijdige varianten op appeltaart. Bestel het boek hier.

Ook interessant