De laatste paar dagen van het jaar zijn ze volop te verkrijgen. Zelf maken is natuurlijk ook heel lekker! Wij hebben een lekkere variatie op de oliebol voor je gevonden; de speltoliebol.
Recept speltoliebol
500 gram teffspelt-oliebollenmeel (niet zeven!)
750 ml halfvolle melk, maak deze lauwwarm
5 zakjes droge gist van 7 gram
circa 300 gram rozijnen
1 ei
Poedersuiker
Zó maak je het
Doe de gist in de lauwwarme melk en laat dit tien minuten staan
Doe het meel in een ruime kom (i.v.m. rijzen neemt volume sterk toe)
Klop het ei los (met garde of twee vorken)
Maak kuiltje in meel en voeg eerste losgeklopt ei toe en daarna al roerend (met de hand) de lauwwarme melk met de gist toe aan het meel
Roer door totdat je een mooi egaal geheel krijgt
Voeg al roerend de rozijnen toe
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, circa 90 minuten staan op kamertemperatuur (bij vloerverwarming op warme vloer zetten!).
zet na circa 70 minuten een grote diepe pan met 3 liter zonnebloemolie op het vuur en verhit het vet tot circa 190 graden;
Gooi een stukje brood in de pan: als deze blijft drijven en geleidelijk donkerbruin wordt is het vet heet genoeg
Neem een juslepel of een ijsbolletjes tang (tip: doop deze iedere keer even kort in het hete vet voor je een oliebol maakt, daardoor voorkom je vastkoeken)
Maak niet te grote oliebollen circa 4 cm doorsnee (te grote bollen worden niet goed gaar)
Schep het beslag met een lepe uit de ijsschep of juslepel vlak boven het vet
Draai de oliebol om als dit niet vanzelf gebeurt
Laat de oliebol aan beide kanten lichtbruin kleuren (niet te donker laten worden)
Bij het uit het vet nemen met een (metalen) schuimspaan aan een vork prikken, boven het vet uit laten druipen
Leg de oliebol op een grote schaal waar je een paar blaadjes keukenpapier op hebt gelegd
Het keukenpapier neemt het vet op
Poedersuiker naar smaak over oliebollen
Af laten koelen en opeten
De oliebollen zijn koudst het lekkerst.
De Teff-oliebollenmix is o.a. verkrijgbaar bij de G&W winkel