Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

broodd.png
Er wordt vaak gezegd dat speltbrood gezonder is dan tarwebrood. Maar is dit wel waar?
Spelt en tarwe zijn granen uit dezelfde familie en bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood.

Is speltbrood lichter verteerbaar?

Sommige mensen beweren dat speltbrood lichter verteerbaar zou zijn. Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Beide soorten brood bevatten gluten (eiwitten). Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg luchtig wordt. Bij een kleine groep mensen worden gluten niet goed verteerd door het maag-darmstelsel. Mensen die een glutenintolerantie hebben, kunnen dus ook geen speltbrood eten.

Vezels

Omdat speltbrood en tarwebrood uit dezelfde familie komen bevatten ze ook ongeveer evenveel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking.

Het verschil

Er is dus nauwelijks verschil tussen spelt- en tarwebrood als je kijkt naar voedingsstoffen. Soms worden er wel kleine verschillen gevonden in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Dat komt omdat de omstandigheden waarin het graan groeit anders kunnen zijn: het weer, de temperatuur, de grond. Daardoor bestaat er ook binnen eenzelfde graansoort (bijvoorbeeld tarwe) een variatie in de hoeveelheid voedingsstoffen.

Bron: Voedingscentrum

Ook interessant