Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Spaanse olijfolie

spaanse-olijfolie.jpg

Je kunt er lekker mee variëren in verschillende soorten gerechten.

De zomer breekt aan en we wanen ons in mediterrane sferen. Lekker laat eten met makkelijke salades, kleine hapjes (tapas!) en gerechten op de barbecue. Olijfolie is een onmisbaar ingrediënt in veel recepten en een echte smaakmaker. Hieronder vertellen we je wat meer leuke weetjes over olijfolie en, meer specifiek, de Spaanse olijfolie.

Geschiedenis
Olijfolie werd al in 4000 voor Christus gebruikt. Tegenwoordig kunnen olijfbomen overal groeien, maar ze ontstonden eigenlijk rond de Middellandse zee. Spanje is het eerste land dat werkelijk begon met het produceren en exporteren van olijfolie. Olijfolie was namelijk niet alleen een belangrijk voedingsproduct, maar het diende ook voor het opwekken van licht en warmte.

Inmiddels wordt 80% van de olijfolie geproduceerd in de Europese Unie. Veel Spaanse olijfolie is van de beste kwaliteit: extra vierge. Dit houdt in dat de olijfolie onbehandeld is, een zuurgraad onder de 1% heeft en van de eerste koude persing is.

Veel soorten
De aroma’s en smaken van de olijfolie hangen af van de teelt en het soort olijf. Er zijn enorm veel soorten olijfolie. Neem bijvoorbeeld wilde olijfolie (liefst van het merk Mudejar). Deze groeit in een relatief onbekend natuurreservaat in Andalusië en wordt met de hand geplukt. Erg lekker om vers stokbrood in te dopen.

Extra vierge Spaanse olijfolie komt vaak uit het zuiden van Spanje, rechtstreeks van de olijfboeren. Deze olijfolie doet het goed als dressing door de salade, maar is ook prima om mee te bakken. Bekende Spaanse olijfsoorten zijn Cornicabra, Mojiblanca, Manzanilla, Picual en Picudo.

Elke olijfolie heeft zijn eigen identieke smaak. Maar in tegenstelling tot vele andere olijfoliën die groen zijn, onderscheid de Spaanse olie zich met een goudgele tint. Spaanse olijfolie heeft vaak een krachtig aroma en kan ook een peperachtige smaak hebben. Dat maakt Spaanse olijfolie zo uniek.

Weetjes
– Je kunt eindeloos variëren met Spaanse olijfolie in warme én koude gerechten. Olijfolie is geschikt om een dressing mee te maken, maar je kunt ook frituren met olijfolie.

– Zuid-Europese olijfbomen leveren een doorslaggevende bijdrage aan het voorkomen van erosie in dat gebied.

– Olijfolie is gezond! Daarom wordt het aanbevolen om dagelijks twee tot drie soeplepels olijfolie in het eten te verwerken.

Maar olijfolie is niet alleen een fijn product in de keuken, ook op beautygebied kunnen we niet zonder:

– Olijfolie zorgt namelijk voor gezond tandvlees en witte tanden, werkt tegen rimpels en zorgt voor mooie nagels.

– Zeep en massageolie worden op basis van olijfolie gemaakt. Olijfolie houdt de huid namelijk zacht en soepel.

– Last van eczeem of allergieën? Olijfolie helpt!

Recepten met olijfolie
Tortilla
Een heerlijke Spaanse omelet gemaakt van aardappelen, eieren, ui en peterselie. In een handomdraai zet je dit gerecht op tafel.

Gestoofde paprika met zoete tomaatjes en rozemarijn
Deze ingrediënten lijken voor elkaar geboren. Extra lekker op de barbecue, geserveerd met plat brood.

Bonte zomersalade
Zelfs bij Hollands zomerweer (regen!) brengt deze kleurige salade je meteen in zomerse sferen.

Piperade
In dit recept kun je een verse Spaanse peper meestoven. Piperade wordt vaak met in olijfolie gebakken brood geserveerd.

Ovenschotel van kabeljauw met groenten
Besprenkel het gerecht met lekkere Spaanse olijfolie.

Botersla met maatjesharing en appel
Zelfs een frisse Hollandse salade kun je een Spaans tintje geven door er een dressing op basis van olijfolie aan toe te voegen.

Wil jij ook kokkerellen met Spaanse olijfolie? Het ingrediënt is verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Ook interessant