Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Soto tahoe lamongan: een heerlijke vegetarische Indonesische soep

soto-tahoe-lamongan-een-heerlijke-vegetarische-indonesische-soep.jpg

Soto tahoe lamongan: een echte Indonesische klassieker. Normaal gesproken wordt deze soep gemaakt met bouillon van vlees en/of groenten en vaak veel specerijen. Deze vegetarische versie uit het Oost-Javaanse regentschap Lamongan is lekker licht maar wél heel smakelijk.

En met de stevige tahoe toch lekker vullend.

Benodigdheden:

Dit gerecht is makkelijk te maken en goed voor vier personen.

  • 2 stengels citroengras
  • stukje gemberwortel van ± 5 cm, in stukjes
  • stukje galangal (loaswortel) van ± 5 cm, in stukjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el arachide- zonnebloem of maïskiemolie
  • 2 takjes djeroek poeroet, citroenblad*
  • 1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)
  • 1 l groentebouillon
  • 3 blaadjes daun salaam (Indonesisch laurierblad)**
  • 1 groene chilipeper, in ringetjes
  • 1 tl gemalen koriander
  • versgemalen peper, zout
  • 400 g stevige tahoe, in plakjes of blokjes
  • limoensap, om te serveren
  • limoenpartjes
  • taugé
  • bosuitjes, in ringen

**Kun je dit blad niet krijgen, vervang het dan door kerrieblad of laat het weg.

Extra nodig: staafmixer met hakbakje.

Bereidingswijze Soto tahoe lamongan:

Deze soto staat binnen dertig minuten op tafel.

  1. Verwijder de harde stukken van het citroengras en snijd in stukken.
  2. Maal het met de gemberwortel, galangal, sjalotten en knoflook tot een fijne pasta in het hakbakje van de staafmixer.
  3. Verhit de olie in een soeppan en bak de pasta met de kurkuma ± 5 min. op laag vuur.
  4. Schenk er de bouillon bij en roer er de djeroek peroet, daun salaam, chilipeper en gemalen koriander door. Laat op laag vuur ongeveer 10 minuten heel zachtjes koken.
  5. Breng op smaak met peper en zout en voeg de tahoe toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes meekoken.
  6. Breng op smaak met limoensap.
  7. Serveer met limoenpartjes, taugé en bosuitjes.

Ziet er goed uit!

Fotografie | Maarten van der Wal
Recepten| Dosia Brewer

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 12– 2021. 
Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Lossebladen.nl.

Ook interessant