Eten

Snelcursus tafeletiquette

manieren-jpg.jpg

Naast kledingetiquette voor formele gelegenheden, zijn er ook nog tafeletiquette. Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat u tijdens de feestdagen aanschuift in een chique restaurant. Er wordt dan van u verwacht dat u op gepaste wijze dineert. Margriet.nl geeft u een snelcursus tafeletiquette.

manieren.jpgAlgemene regels
• U begint pas met eten en drinken totdat de gastvrouw of heer heeft aangekondigd dat u mag beginnen.
• Slurpen, smakken en praten met een volle mond zijn uit den boze.
• Als uw voedsel erg heet is, kunt u beter even wachten. Blazen is namelijk not-done.
• Netjes rechtop zitten en niet met de ellebogen op tafel steunen. Als u even niet eet, leg dan uw handen in uw schoot of leun alleen met de polsen op de rand van de tafel.
• Als u van tafel wilt excuseert u zichzelf altijd.

Het bestek gebruiken
In een chique restaurant vindt u vaak een hele rits aan lepels, messen en vorken. Veel mensen zullen in paniek raken en niet weten welk bestek ze wanneer moeten gebruiken. Met deze tips is dat voor u geen obstakel meer!
• U gebruikt uw bestek van buiten naar binnen. U werkt dus naar uw bord toe.
• Houdt de vork altijd in uw linkerhand en het mes in uw rechter.
• U gebruikt een botermesje om de boter naar uw eigen bordje te brengen en daarna met uw eigen mes te smeren.
• Als er bestek ligt dat u nog nooit gebruikt heeft, kunt u de kunst altijd afkijken bij uw tafelgenoten.
• Dessertlepels en –vorken liggen altijd boven uw bord. Zodra het dessert wordt geserveerd kunt u het bestek naar rechts schuiven.

Eten nuttigen
Denkt u netjes te kunnen eten? Lees onderstaande tips dan eens door!
• Breng het bestek altijd naar uw mond. Dus niet uw mond naar het bestek.
• Mocht er iets doorgegeven worden, dan doet u dit altijd naar rechts.
• Laad uw bord niet meteen vol. Een tweede keer opscheppen is altijd mogelijk.
• Hang nooit over tafel als u ergens niet bij kunt. Vraag gewoon aan een ander om het aan te geven.
• Prakken is ongemanierd en vlees dient per hapje apart gesneden te worden.
• Ook al ligt er iets op uw bord wat u niet lust, probeer dan alsnog een paar hapjes te nemen om de gastvrouw of heer niet in verlegenheid te brengen.

Wijn en water drinken
Zelfs voor het drinken van water of wijn gelden speciale regels:
• Wijnglazen worden aan de steel vastgehouden met duim en wijsvinger.
• De verschillende glazen bij u bord, staan voor de verschillende gangen. De dichtstbijzijnde hoort bij de eerste gang etc.
• Neem pas een slok water of wijn als uw mond leeg is.

Uw servet gebruiken
• Leg het servet op uw schoot, maar vouw deze niet helemaal uit.
• Het servet is geen slabbetje of zakdoek. Maar uw mond mag er wel mee gedept worden.
• Zodra u klaar bent met eten, legt u het servet losjes gevouwen links van uw bord.

Klaar met eten
• Schuif uw bord of kommen nooit van u af als u klaar bent met eten.
• Bestek legt u naast elkaar naar het midden van het bord als de wijzers van de klok in de 10 voor half 5 stand.

Bron: TooStylish

Ook interessant