Eten

Snel kerstmenu van Jamie Oliver: hoofdgerecht van rosbief met mini-yorkies

rosbief.png

Een groot stuk vlees kan behoorlijk intimiderend overkomen; hoe krijg je het perfect gebakken en goed op smaak? Met de hulp van Jamie Oliver krijg je het binnen een mum van tijd perfect op tafel!

Benieuwd naar het snelle en overheerlijke dessert? Bekijk dan de rest van ons snelle kerstmenu.

Wat heb je nodig?

Aardappeltjes
500 g rode aardappelen
1 citroen
4 takjes verse tijm of rozemarijn
1 bol knoflook

Rosbief
8 takjes verse rozemarijn, 8 takjes
salie en 8 takjes tijm
een rosbief van 700 g

Worteltjes

500 g kleine worteltjes
2 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
1 volle eetlepel fijne tafelsuiker
een klontje boter

Yorkies
iets minder dan 1 mok bloem
1 mok melk
1 ei

Waterkerssalade
½ rode ui
2 eetlepels rodewijnazijn
1 eetlepel lichtbruine, fijne tafelsuiker
100 g gewassen waterkers

Jus
½ rode ui
12 kleine champignons
1 volle eetlepel bloem
1 klein wijnglas rode wijn
3 dl biologische kippenbouillon

Algemeen
olijfolie
extra vierge olijfolie
zeezout & zwarte peper

Voor erbij
mierikswortelcrème
Engelse mosterd
een fles rode wijn

Zo maak je het

Zet alle ingrediënten en andere spullen klaar. Breng een volle ketel water aan de kook. Verhit de oven
tot 220 ºC (gasovenstand 7) en zet er een ondiepe bakvorm voor taartjes in. Zet 1 grote steelpan en 2 grote koekenpannen op matig vuur. Zet de schijf voor dunne plakjes in de keukenmachine.

Aardappeltjes
Was de aardappelen maar schil ze niet.Hak ze in stukjes van 2 centimeter en doe ze in een van de
grote koekenpannen. Giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan, doe er een snufje zout bij en leg een deksel op de pan. Draai het vuur hoog en laat de aardappeltjes 8 minuten koken tot ze net gaar zijn. Breng opnieuw een volle ketel water aan de kook.

Rosbief 

Pluk de blaadjes rozemarijn, salie en tijm en hak ze fijn. Draai het vuur onder de lege koekenpan hoog. Hussel
de kruiden met een flinke snuf zout en peper door elkaar en strooi ze op een grote snijplank. Snijd de rosbief in de
lengte doormidden en rol beide stukken heen weer door het kruidenmengsel op de plank zodat er rondom een laagje op zit. Leg de stukken vlees met een paar flinke scheuten olijfolie in de hete, lege koekenpan en keer ze elke minuut om terwijl je met de rest van de gerechten verdergaat. Vergeet niet om ook de uiteinden van het vlees dicht te schroeien.

Worteltjes
Doe de worteltjes in de steelpan en giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan. Doe er de tijm, de
laurierblaadjes, een flinke snuf zout, een scheutje olijfolie en de suiker bij. Leg de deksel op de pan en kook de worteltjes gaar.

Yorkies
Doe de bloem met de melk, het ei en een snufje zout in de blender. Meng ze door elkaar, haal de bakvorm uit de oven en doe de deur van de oven weer vlug dicht. Sprenkel eerst in één beweging een beetje olijfolie in elk van de vormpjes, en doe vervolgens hetzelfde met het beslag tot elk vormpje halfvol zit (als je beslag overhoudt, kun je dat gebruiken om er de volgende dag pannenkoeken van te bakken). Zet de yorkies boven in de hete oven, doe de deur dicht en doe hem pas na 14 minuten weer open, als ze mooi goudbruin en gerezen zijn.

Aardappeltjes
Controleer of de aardappeltjes gaar zijn, laat ze uitlekken en doe ze daarna weer terug in de koekenpan.
Laat ze op hoog vuur staan en sprenkel er een beetje olijfolie over. Doe er een snufje zout en peper bij, schil er met een dunschiller reepjes citroenschil over en leg de tijm of rozemarijn in de pan. Halveer de bol knoflook in de breedte, druk beide helften met de platte kant van een mes plat en doe ze ook bij de aardappeltjes in
de pan. Hussel alles door elkaar en druk alles een beetje plat met een aardappelstamper. Hussel de aardappeltjes elke 3 minuten door elkaar tot ze mooi goudbruin en lekker krokant zijn.


Jus
Draai het vuur onder de pan vlees iets lager. Pel een hele rode ui en snijd hem fijn in de keukenmachine. Doe de helft van de uitjes met een scheutje olijfolie bij het vlees in de pan en de andere helft in een slakom. Spoel de champignons in een vergiet af, snijd ze in de keukenmachine in plakjes en doe ze ook bij het vlees in de pan. Roer alles door elkaar, laat vijf minuten bakken en vergeet niet het vlees regelmatig om te keren.

Waterkerssalade
Doe de rodewijnazijn, de tafelsuiker en een flinke snuf zout en peper bij de uitjes in de kom. Wrijf ze met één hand door elkaar. Schep er 4 eetlepels extra vierge olijfolie bij. Keer de waterkers boven de kom om en zet hem
op tafel, maar maak de blaadjes pas vlak voor het eten aan.

Jus
Leg de stukken vlees op een bord. Sprenkel er een beetje olijfolie over en dek ze af met een stuk aluminiumfolie. Roer de bloem door het braadvocht in de pan. Giet er de rode wijn bij en draai het vuur hoog. Laat de wijn bijna volledig inkoken, roer er de kippenbouillon door en laat de saus zachtjes pruttelen tot hij een dikke, glanzende consistentie heeft.

Serveren
Laat de worteltjes uitlekken, doe ze terug in de pan, hussel er een klontje boter door en zet ze op tafel.

Schep de aardappeltjes op een schaal. Smeer 2 eetlepels mierikswortelcrème en 1 theelepel Engelse mosterd op een ander bord. Snijd het vlees nu vlug met lange halen in ongeveer 1 centimeter dikke plakjes. Strooi er vanaf een behoorlijke hoogte wat zout en peper op en leg de plakjes vlees vervolgens op de mierikswortelcrème en mosterd. Schenk het vleessap van de snijplank bij de jus en schenk de jus vervolgens in een schenkkan. Hussel de salade even vlug door elkaar, haal de yorkies uit de oven en zet ze met een fles rode wijn op tafel. Eet smakelijk!

Voor meer supersnelle recepten van Jamie Oliver bestel je zijn boek ‘Jamie in 30 minuten’ bij Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021549248.

Ook interessant