Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Snel kerstomaatjes snijden? Dit is dé truc!

cherrytomaatjes-snijden-doe-je-zo.png

Kerstomaatjes snijden kan veel makkelijker dan je denkt. Bekijk snel deze handige video en je doet het voortaan nooit meer anders! En wist je overigens dat tomaten heel gezond zijn? 

Snel kerstomaatjes snijden? Dit is dé truc!

Voorkomen van kanker

Talrijke studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten de kans op kanker – in het bijzonder long,- maag- en prostaatkanker – verkleint. Dit komt door het carotenoïde lycopeen dat tomaten hun kenmerkende rode kleur geeft.

Hoewel bij de meeste voedingsmiddelen koken zorgt voor een verlies aan voedingsstoffen blijkt de hoeveelheid aan lycopeen in een gekookte tomaat juist groter dan in een rauwe tomaat. Door warmte worden de celwanden namelijk afgebroken, waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Goed om te weten: in combinatie met een beetje vet, zoals olijfolie, wordt lycopeen beter in het lichaam opgenomen.

Bescherming tegen de zon

De tomaat is de nummer 1 als het gaat om de strijd tegen schadelijke zonnestralen. Het lycopeen helpt het lichaam namelijk vrije radicalen uit de weg te ruimen, die vrijkomen door UV-straling van de zon. Vooral bewerkte producten met tomaat – zoals tomatenketchup en -saus – bevatten een hoog gehalte aan lypoceen.

Minder kans op hart- en vaatziektes

Tomaten bevatten naast lycopeen ook belangrijke voedingstoffen, zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6, die worden geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziektes. Zo wees een studie onlangs uit dat vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten 29 procent minder kans hadden op hart- en vaatziektes dan vrouwen die kleinere porties tomaten consumeerden. De resultaten waren nog indrukwekkender wanneer de vrouwen olierijke tomaten aten.

Beschermen tegen trombose 

Een andere studie heeft aangetoond dat het drinken van 8 gram tomatensap de kans op trombose aanzienlijk verkleint. Drink wel de zoutloze versie, want varianten met zout hebben juist negatieve bijwerkingen.

Meer superhandige video’s, speciaal van Margriet voor jou!

Watermeloen snijden? Dat doe je zo!

IJsbergsla snijden: dat kan veel makkelijker!

Slagroom kloppen zonder mixer? Zo dus!

 

Rode bietjes snijden? Zo krijg je geen rode handen!

Lekker handig je koffer inpakken!

Lees ook:

Eureka! Dus zó breek je spaghetti precies in tweeën
Voorgesneden groente beschermt mogelijk nóg beter tegen kanker
Dít is het beste moment van de dag om hakken te kopen

 

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant