Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Smullen! Zó maak je tarte tartin met pruimen en marsepein

tarte-tartin2.jpg

Een topdessert: warme tarte tatin met pruimen, marsepein en citroenrasp met een bolletje fris yoghurtijs.

Dit heb je nodig (voor 6 stukken)

  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 8 pruimen (±700 g), gehalveerd en ontpit
  • 100 g marsepein
  • 1 tl gemberpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • ± 375 g bladerdeeg, koelvers of diepvries
  • bloem om te bestuiven
  • extra nodig: tarte-tatinvorm of ovenbestendige koekenpan en vorm van ± 22 cm ø, suikerthermometer

Zo maak je ‘m

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwarm de suiker in de vorm of in 
de pan op laag vuur. Roer niet maar schud de pan af en toe, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Wrijf kristallen langs de rand naar beneden met een vochtig bakkwastje. Laat de suiker in 5-8 min. amberkleurig karamelliseren (een 
suikerthermometer geeft dan 165-170°C aan). Blijf erbij om ervoor te zorgen dat hij niet verbrandt.
  3. Neem de bakvorm van het vuur zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen. Leg de pruimenhelften met de bolle kant onder 
in de vorm op de karamel en druk ze licht aan. Verdeel de marsepein erover en bestrooi met het gemberpoeder en 
de helft van de citroenrasp.
  4. Rol het 
koelverse deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak eventueel iets uit of leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol uit. Snijd er (bijv. langs een bord) een cirkel van ± 26 cm ø uit. Leg losjes op de vulling in de bakvorm. Stop het deeg rondom goed in langs de rand.
  5. Bak de taart ± 25 min. of tot het deeg goudbruin en knapperig is. Laat 5 min. rusten. Leg een schaal op de vorm en keer hierop de taart.
  6. Bestrooi met de rest van de citroenrasp. Serveer in punten, met yoghurtijs.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 20 min. oventijd + 5 min. rusten

Productie | Colette Beyne
Styling | Cindy Berg
Fotografie | Eric van Loken
Foodstyling | Gees van Asperen
Recepten | Dosia Brewer

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant