Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Smullen: zo maak je een klassieke tarte tartin met appel én een verrassende twist

tarte-tartin.jpg

Een tarte tatin is een omkeertaart die traditioneel met appel wordt gemaakt. Maar ook met een vulling van ander fruit of van groenten is deze Franse klassieker altijd een succes, of in dit geval: met cognac.

Dit heb je nodig (voor 8 stukken)

  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 4 appels (bijv. Braeburn), geschild en uitgeboord, elk in acht partjes
  • 25 g boter, in blokjes
  • 2 el calvados
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 375 g bladerdeeg, koelvers of diepvries
  • bloem om te bestuiven
  • tarte-tatinvorm of ovenbestendige koekenpan en vorm van ± 22 cm ø  (bodem),
  • suikerthermometer

Zo maak je de omkeertaart

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Verwarm de suiker in de vorm of in de pan op laag vuur. Roer niet maar schud de pan af en toe, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Wrijf kristallen langs de rand naar beneden met een vochtig bakkwastje. Laat de suiker in 5-8 min. amberkleurig karamelliseren (een suikerthermometer geeft dan 165-170 °C aan). Blijf erbij om ervoor te zorgen dat hij niet verbrandt. Neem de bakvorm van het vuur zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen.
  3. Leg de appelpartjes in de bakvorm en druk ze iets aan. Leg de boterblokjes ertussen, sprenkel de calvados erover en bestrooi met de citroenrasp, kaneel en de gember.
  4. Rol het koelverse deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak eventueel iets uit of leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol uit.  Snijd er (bijv. langs een bord) een cirkel van ± 26 cm ø uit. Leg losjes op de vulling in de bakvorm. Stop het deeg rondom goed in langs de rand.
  5. Bak de taart ± 25-30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is. Schenk het eventueel teveel aan vocht voorzichtig af en kook het in.
  6. Laat de taart 5 min. rusten.
  7. Leg een schaal op de vorm en keer hierop de taart. Lepel de ingekookte siroop over de taart.
  8. Serveer met crème fraîche.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 25 min. oventijd + 5 min. rusten

Productie | Colette Beyne
Styling | Cindy Berg
Fotografie | Eric van Loken
Foodstyling | Gees van Asperen
Recepten | Dosia Brewer

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant