Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Smullen! Kip met stroperige sojasaus

syrupy-chicken.jpg

De sleutel tot succes van dit gerecht is de manier waarop je dunne sojasaus omtovert tot een zoetzure, stroperige saus; door het te laten inkoken.

Dit heb je nodig (4 personen)

  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el gemberwortel, fijngesneden
  • 450 g kipfilet
  • 1 grote aubergine (± 300 g), in grote stukken
  • 4 lente-uien, overlangs in drie stukken
  • gestoomde jasmijnrijst om te serveren
  • voor de saus
  • 3 el lichte sojasaus
  • ½ tl donkere sojasaus
  • 3 el Shaoxing-rijstwijn*
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 tl gemalen witte peper

Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom, voeg 250 ml water toe en roer goed. Zet opzij.
Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur en bak de gember 1 minuut, tot hij aan de randen goudbruin wordt. Voeg de kipfilets toe en bak ze 2 min. aan elke kant, tot ze bruin zijn.
Giet een derde deel van het mengsel voor de saus over de kip. De saus zal hevig koken. Laat het tot de helft inkoken. Draai de kip om, voeg nog een derde van de saus toe en laat opnieuw tot de helft inkoken.
Leg de stukken aubergine tussen de kip en giet de rest van de saus erover. Als de saus is ingekookt tot een lichte stroop en de aubergine gaar is, voeg je de stukken lente-ui toe en laat je ze bakken tot ze slap zijn. Serveer de kip, de aubergine en de stroperige saus met gestoomde rijst.

*een donkere wijn die gemaakt wordt van kleefrijst, om marinades en wokgerechten meer smaak te geven. Je kunt deze wijn niet drinken. Te koop bij Chinese supermarkten en toko’s of online

Dumpling-Sisters_3DDit recept is afkomstig uit het boek The Dumpling Sisters, Amy & Julie Zhang.
Uitgeverij Good Cook. €29,95

Ook interessant