Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Slimmer worden? Eet vis!

slimmer-worden-eet-vis.jpg

Welke voordelen biedt het eten van vis ons?

Vis is hersenvoedsel en daarom word je er slimmer van. Wetenschappers ontdekten dat omega-3rijk voedsel de bloedtoevoer naar de hersens versterkt en dat het de prestaties verbetert tijdens mentale handelingen.

Nieuwe voordelen
De gezondheidsvoordelen van omega-3, te vinden in vette vis, zijn al bekend. Maar onderzoekers hebben nu andere voordelen gevonden. zo helpt vis je reactievermogen te vergroten en vermindert de vermoeidheid van de hersenen tijdens intensieve taken. Deze voordelen zijn vooral belangrijk voor oudere mensen, omdat een omega-3rijk dieet dementie kan voorkomen.

Onderzoek
Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd om de effecten van vette vis te peilen. Vrijwilligers kregen visolie-supplementen toegediend, die veel DHA en omega-3 bevatten. Uit het eerste onderzoek kwam het volgende. Omega-3 supplementen zorgden voor een betere bloedtoevoer naar de hersenen, om delen van de hersenen te activeren.

Jonge mensen
Bij het andere onderzoek werd er drie maanden lang gekeken naar de impact van twee visoliepillen bij vrijwilligers van 18 t/m 35 jaar. Deze mensen toonden een klein verschil in de bloedtoevoer naar de hersenen, maar hun reactievermogen was sneller en de vermoeidheid minder.

Oudere mensen
Onderzoekers willen nu mensen tussen de 50 en 70 jaar onderzoeken, om te kijken hoe visoliepillen hun herinneringen bevorderen, mentale prestaties beïnvloedt en of het hun bloedstroom naar de hersenen verbetert.

“Deze bevindingen kunnen gevolgen hebben voor de mentale functies op latere leeftijd”, zegt Dr. Philippa Jackson. “Het bewijs suggereert namelijk dat als je regelmatig vette vis eet of omega-3 supplementen inneemt, de cognitieve achteruitgang en dementie kan voorkomen. Ook versnelt het de bloedtoevoer naar de hersenen.”

“Als we de effecten van vis en bloedtoevoer bij oudere mensen kunnen meten, dan zal dit zijn vruchten afwerpen bij mensen met mentale verouderingen, omdat zij dan beter vergeleken kunnen worden met een ‘gewone’ veroudering”, zegt Philippa.

Eet jij vaak vis?

Bron: The Telegraph

Ook interessant