Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Slanke cake

Tussen de feestelijke decemberdagen door doen we het allemaal een beetje rustig aan. Maar we willen toch wat lekkers bij de koffie niet? In deze cake wordt de boter vervangen door appelmoes wat hem meteen een stuk minder vet maakt. Het recept haalde ik alweer heel wat jaartjes geleden uit een of ander blaadje maar doet het nog steeds goed bij ons.
 
Cake is trouwens in ons land het populairste gebak uit eigen oven. Waarschijnlijk omdat zelfgebakken zoveel lekkerder is. Maar ook omdat het zo simpel is en je er tal van varianten mee kunt maken. Of je nu een ‘gewone’ cake, tulband of kleine cakejes maakt, het recept blijft hetzelfde. Wel moet je de baktijd aanpassen: hoe groter het beslagvolume hoe langer de cake nodig heeft om tot in de kern gaar te worden. De gaarheid controleer je door met een metalen spies of houten prikker in de cake te prikken. Komt hij er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm staan alvorens te keren. Laat de cake helemaal afkoelen en uitdampen en bestuif hem daarna als je wilt met poedersuiker.
 
Wil je een gewone volvette (roomboter)cake maken, dan is het beslag heel eenvoudig: meng (in deze volgorde) gelijke hoeveelheden boter, suiker, eieren en bloem. Voor een gemiddelde vorm kun je uitgaan van 200 gram. Voor 1 ei reken je 50 gram. Simpel toch? Terug naar de slanke cake voor tussen de rijke decemberdagen door.
 
Voor 1 kleine cake heb je nodig:

1,5 dl appelmoes (zelfgemaakt of zelfgekocht)
3 eieren
150 gram suiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
olie
paneermeel

Verwarm de oven voor op 175 ºC. (heteluchtoven 10% minder warm dus: 160 ºC.). Klop de eieren met de suiker met de mixer dik en romig. Voeg in gedeelten en afwisselend het bakmeel en de appelmoes toe. Als je dat lekker vindt, kun je nog een beetje gemalen kaneel door het beslag scheppen. Wrijf een kleine cakevorm dun in met olie. Wie geen kwastje heeft, gebruikt hiervoor een stuk keukenpapier. Bestrooi de vorm vervolgens met paneermeel en klop het teveel aan paneermeel eruit. Schep het beslag in het ingevette blik en bak de cake in ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven gaar en mooi bruin. Controleer de gaarheid en schuif de cake eventueel nog 5 minuten terug in de oven. Elke oven is anders dus prikken! 10 minuten in de vorm staan alvorens te keren. Laat de cake helemaal afkoelen en uitdampen en bestuif hem daarna als je wilt met poedersuiker.

Ook interessant