Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Welke soorten sla zijn er en welke gebruik je wanneer?

welke-sla-soorten-zijn-er-en-welke-gebruik-je-wanneer.jpg

Als je een salade maakt, grijp je misschien standaard naar de kropsla. Of wellicht houd je meer van rucola of veldsla. Maar er zijn zó veel verschillende sla soorten met elk hun eigen smaak, dat het zonde is om ze niet allemaal een keer te proberen.

We vertellen je er meer over én welke soort je nu het best voor welk gerecht kunt gebruiken.

Een van de bekendste sla soorten: ijsbergsla

Ijsbergsla is een van de meest veelzijdige sla soorten. Het is fris en lekker knapperig en de celstructuur van de bladeren bevat veel water. Deze sla is lekker op brood, door een salade of bijvoorbeeld in een stamppot.

Veldsla

Veldsla wordt vaak met andere sla soorten gecombineerd, maar is los ook heel erg lekker. Deze soort heeft een nootachtige smaak. En vanwege z’n uiterlijk is het een mooie decoratie voor verschillende gerechten: veldsla heeft kleine, lepelvormige rozetblaadjes. Maar er zijn meerdere soorten van: jonge veldsla heeft kleine, lichtgroene blaadjes en volwassen veldsla heeft juist grotere, donkerdere blaadjes. Deze sla is lekker door pastasalades of warm bereid in vlees- en visgerechten. Ook is ‘ie lekker in een stamppot.

Kropsla

Dit is een van de populairste en bekendste sla soorten in ons land en wordt ook wel ‘botersla’ genoemd, te danken aan de boterzachte smaak. Kropsla heeft een dichte krop van brede, grote, sappige, groene bladeren. Je kunt er een lekkere salade mee maken, maar het combineert ook heel goed met een biefstukje en gebakken aardappelen.

Rucola

Rucola heeft een heel typerende pikante, een beetje bittere en peperachtige smaak. De blaadjes – die lang, groen en grof gekarteld zijn – hebben een rijk aroma. Je kunt rucola op allerlei manieren toevoegen aan gerechten: in een salade of rauw met tomaat en mozzarella, in pastagerechten of op een belegd broodje. Daarnaast kun je de slasoort gebruiken als garnering op bijvoorbeeld pizza of carpaccio.

Romaine sla

Romaine sla wordt ook wel Romana, Romaanse sla of Romeinse sla genoemd. Je kunt ‘m herkennen aan de langwerpige, grote, donkergroene bladeren. Er is ook een kleine variant van deze sla; die wordt onder de naam ‘little gem’ verkocht. Die laatste is een stuk steviger. Romaine sla heeft een zoetige smaak en een stevige bite. Het is de sla die in het authentieke recept voor caesarsalade wordt gebruikt. Little gems kun je ook gebruiken als taco-achtige schelpjes en vullen met bijvoorbeeld gehakt en groenten, maar je kunt ze ook bakken, stoven of blancheren.

Lollo Rosso (rode sla)

Deze zachte, iets zoete, krullerige sla met roodgekleurde randen is heel lekker in combinatie met andere sla soorten. Het is een van oorsprong Italiaanse slasoort. Ook kun je Lollo Rosso goed gebruiken als decoratie op een bord.

Lollo Bionda

Deze sla is de groene variant van de Lollo Rosso. Ook dit is een knapperige, zoete, Italiaanse sla met een losse krop en gekrulde bladeren.

Eikenbladsla

Eikenbladsla is een van de weinige pittige sla soorten. Het heeft een nootachtige smaak en je kunt ‘m goed combineren met andere soorten. Je kunt deze sla herkennen aan de opvallende bladeren, die iets weghebben van het blad van de Amerikaanse eik – vandaar de naam. De bladeren zijn meestal groen of groen met roodbruine randen. Het lijkt niet op een traditionele krop sla, maar is eerder een bosje. Eikenbladsla is lekker als salade met bijvoorbeeld vinaigrettedressing, maar combineert ook lekker met fruit, zoals peer of druiven. Op brood met ham of kaas is deze sla ook erg lekker.

Frisée

Frisée is een knapperige andijviesoort, maar je kunt ‘m ook rauw eten in salades. Het is groengeel van kleur en de binnenbladeren zijn geler dan de buitenbladeren. Frisée – en dan vooral de buitenste groene bladeren – smaakt wat bitterder dan gewone andijvie. Het wordt ook wel krulandijvie genoemd. Het binnenste, lichte deel van de frisée is lekker in een salade. Ook is deze slasoort lekker op bijvoorbeeld een broodje brie of geitenkaas, en je kunt de groente ook smoren of koken.

Probeer een van deze recepten met bovenstaande sla soorten eens:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Verse Oogst
Beeld | Getty Images

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant