Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Smullen geblazen: sinaasappel-vanillecake met crème fraîche

smullen-geblazen-sinaasappel-vanillecake-met-creme-fraiche.jpg

Sinaasappel-vanillecake met crème fraîche: een heerlijke cake om je vingers bij af te likken! De cake heeft een extra sinaasappelaccent door de garnering van gesuikerde sinaasappelschilletjes. 

Loopt het water je al in de mond? Je maakt deze cake binnen 100 minuten.

Dit heb je nodig (12 plakken):

  • 200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 250 g crème fraîche
  • 2 biologische sinaasappels
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g poedersuiker

Voor de garnering:

  • 1 biologische sinaasappel
  • 75 g suiker + 2 el extra
  • paar takjes rozemarijn

Extra nodig: keukenmachine of mixer, rasp, ingevette cakevorm van 25 cm lang.

Bereidingswijze sinaasappel-vanillecake met crème fraîche:

  1. Verwarm de oven voor tot 160 ºC.
  2. Klop voor de cake in de keukenmachine of met de mixer de boter met de suiker en de vanillemerg wit en romig. Klop er een voor een de eieren en vervolgens 225 g van de crème fraîche door.
  3. Boen de sinaasappels schoon. Rasp van twee van de sinaasappels de oranje schil af en pers ze uit.
  4. Klop de rasp en helft van het sap door het boter-eimengsel.
  5. Voeg ten slotte het bakmeel in 3-4 porties toe en klop tot een glad beslag.
  6. Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
  7. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 65-75 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat de cake op een taartrooster helemaal afkoelen.
  8. Boen intussen voor de garnering de derde sinaasappel schoon en snijd met een dunschiller de oranje schil af. Snijd deze in smalle reepjes.
  9. Los de suiker op in 50 ml water en breng aan de kook.
  10. Voeg de schilletjes aan de siroop toe, kook 1 min. zachtjes mee en laat in de siroop afkoelen.
  11. Vis de sliertjes voor het serveren uit de siroop en laat kort uitlekken. Haal ze door de extra suiker.
  12. Roer een glad en dik glazuur van de poedersuiker, de rest van de crème fraîche en 2-3 el van de rest van het sinaasappelsap.
  13. Verdeel het glazuur over de cake en garneer met de gesuikerde sinaasappelreepjes en rozemarijn.

Bereidingsduur: 25 minuten + 75 minuten oventijd + afkoelen.

Voorbereidingstip

Je kunt de cake 1-2 dagen van tevoren maken en afgedekt koel bewaren. Garneer hem op de dag van serveren.

Ziet er goed uit! 

sinaasappel-vanillecake

Recept | Janneke Phillippi
Fotografie | Maaike van Haaster

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-52. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant