Sinaasappel-vanillecake met crème fraîche: een heerlijke cake om je vingers bij af te likken! De cake heeft een extra sinaasappelaccent door de garnering van gesuikerde sinaasappelschilletjes.
Loopt het water je al in de mond? Je maakt deze cake binnen 100 minuten.
Dit heb je nodig (12 plakken):
200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
200 g suiker
merg van 1 vanillestokje
3 eieren
250 g crème fraîche
2 biologische sinaasappels
350 g zelfrijzend bakmeel
200 g poedersuiker
Voor de garnering:
1 biologische sinaasappel
75 g suiker + 2 el extra
paar takjes rozemarijn
Extra nodig: keukenmachine of mixer, rasp, ingevette cakevorm van 25 cm lang.
Bereidingswijze sinaasappel-vanillecake met crème fraîche:
Verwarm de oven voor tot 160 ºC.
Klop voor de cake in de keukenmachine of met de mixer de boter met de suiker en de vanillemerg wit en romig. Klop er een voor een de eieren en vervolgens 225 g van de crème fraîche door.
Boen de sinaasappels schoon. Rasp van twee van de sinaasappels de oranje schil af en pers ze uit.
Klop de rasp en helft van het sap door het boter-eimengsel.
Voeg ten slotte het bakmeel in 3-4 porties toe en klop tot een glad beslag.
Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
Bak de cake in de voorverwarmde oven in 65-75 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat de cake op een taartrooster helemaal afkoelen.
Boen intussen voor de garnering de derde sinaasappel schoon en snijd met een dunschiller de oranje schil af. Snijd deze in smalle reepjes.
Los de suiker op in 50 ml water en breng aan de kook.
Voeg de schilletjes aan de siroop toe, kook 1 min. zachtjes mee en laat in de siroop afkoelen.
Vis de sliertjes voor het serveren uit de siroop en laat kort uitlekken. Haal ze door de extra suiker.
Roer een glad en dik glazuur van de poedersuiker, de rest van de crème fraîche en 2-3 el van de rest van het sinaasappelsap.
Verdeel het glazuur over de cake en garneer met de gesuikerde sinaasappelreepjes en rozemarijn.