Eten

Simpele zomersalade met gerookte kip én verrassende twist

salade.jpg

Een frisse maaltijdsalade in de schaduw: wat is de zomer toch lekker! Met deze zomersalade ben je helemaal klaar voor het warme weer.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 3 grote zoete aardappelen, geschild, in plakken
  • ± 75 ml extra vergine olijfolie
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 1 el citroensap
  • versgemalen peper, zout
  • chilivlokken
  • ± 700 g groene asperges, houtige uiteindjes afgebroken
  • 30 g pijnboompitten, geroosterd + extra om te garneren
  • 20 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 40 g rucola
  • 250 g gerookte kip, in plakjes

Een deel van de groene asperges gril je voor in de salade met zoete aardappel en gerookte kip, de rest gebruik je in de bijzondere groene aspergepesto.

Zo maak je de salade

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schep de aardappelplakken om met 1 el van de olijfolie, de helft van de knoflook en de helft van het citroensap en bestrooi met zout en chilivlokken naar smaak.
  3. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in ± 30 min. gaar.
  4. Neem uit de oven en laat afkoelen. Verwarm intussen een grillpan op matig tot hoog vuur (of steek de barbecue aan).
  5. Schep de asperges om met 1 el van de olijfolie, peper en zout. Gril ze ± 5 min. tot ze lichte schroeiplekjes krijgen en gaar zijn, keer regelmatig. Laat ze afkoelen op een bord. Snijd de helft van de asperges klein.
  6. Hak de gesneden asperges samen met de rest van de knoflook, pijnboompitten, de helft van de rucola, Parmezaanse kaas en de rest van het citroensap fijn in een keukenmachine. Mix er terwijl de motor draait geleidelijk zo veel olijfolie door, totdat je een grove saus krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Leg de aardappelplakken op een schaal, verdeel er de rest van de rucola, de kip en de hele asperges op en lepel er pesto over. Bestrooi met de extra pijnboompitten en maal er nog wat peper en zout boven.

Variatietips

Variatie 1: gebruik gewone aardappelen in plaats van zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Vervang de pijnboompitjes door hazelnoten. Gebruik warmgerookte zalm in plaats van kip.
Variatie 2: vervang de asperges door bimi (aspergebroccoli) en gril deze op dezelfde manier. Maak er ook de bimipesto van.

Bereidingstijd: ± 20 min. + 30 min. oventijd + afkoelen

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Eric van Lokven
Styling | Cindy Berg
Foodstyling | Gees van Asperen
Recept | Dosia Brewer

Ook leuk en interessant  om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant