Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Deze simpele hapjes maken je kerstborrel een stuk gezonder

kerstborrel-gezonder.jpg

Bij een kerstborrel komen vaak de nodige alcoholische versnaperingen kijken. Lekker, maar gezond is het niet. Daarom is het geen gek idee om gezonde hapjes op tafel te zetten (náást de bitterballen, natuurlijk).

Het organiseren van een kerstborrel is geen lastige opgave. Je nodigt vrienden, familie of je favoriete collega’s uit, vult de koelkast met drankjes en zet wat snacks op tafel. Vaak zijn dat kaasblokjes, worst en schaaltjes met chips en borrelnoten. En de bittergarnituur uit de frituur mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Gezondere alternatieven

Wil je de kerstborrel wat gezonder maken? Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; er zijn veel gezonde snacks die je in een handomdraai op tafel zet en die minstens zo lekker zijn als de standaardborrelhappen. Dat betekent natuurlijk niet dat je die schaal met bitterballen helemaal hoeft te skippen. Die kunnen er evengoed best bij.

Inspiratie nodig voor een gezonde(re) borreltafel? Margriet tipt een aantal hapjes.

Kokos-dadelballetjes

Dit heb je nodig:

  • 150 gram dadels zonder pit
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 eetlepel cacao

Zo maak je het: controleer allereerst of alle pitten uit de dadels zijn. Doe vervolgens alle ingrediënten – behalve de kokosrasp – bij elkaar in de keukenmachine. Als alles is fijngemalen, kun je er balletjes van rollen die je tot slot door de kokosrasp haalt. Laat ze even hard worden in de koelkast et voilà, je hebt heerlijk zoete balletjes.

Fruit op een stokje

Fruit: lekker, gezond én hartstikke simpel om te maken. Voor bij de kerstborrel is het nét wat feestelijker als je het fruit aan een satéprikker rijgt. Kies fruit dat je lekker vindt, snijd in stukjes en doe afwisselend op de prikkers.

Groentesticks met hummus

Wist je dat hummus gemakkelijk is om zelf te maken? Dit heb je nodig:

  • 400 gram uitgelekte kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)

Zo maak je het: doe de kikkererwten in de keukenmachine, samen met 5 eetlepels kraanwater, het sap van de citroen, tahin, knoflook en wat zout. Pureer het tot een gladde pasta en je hummus is klaar om te eten. Je kunt er nog wat paprikapoeder overheen strooien voordat je het op tafel zet. Serveer de hummus met wat reepjes komkommer, paprika, wortels, cherrytomaten en andere groentesoorten.

Friet van zoete aardappel

Dit heb je nodig:

  • 6 zoete aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor de bakplaat
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel een extra smaakmaker zoals paprikapoeder, versgemalen peper, koriander of chilipoeder

Zo maak je het: verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen, snijd er friet van en dep goed droog. Meng dan de olijfolie met het zout (en eventueel de extra smaakmaker) en zorg dat alle aardappels bedekt zijn met een laagje. Leg de frieten op een ingevette bakplaat en bak ze gedurende 40 minuten in de oven. Lekker met een frisse salade.

Bronnen | ah.nl, libelle.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Deze vijf planten schijnen wonderen te doen voor je nachtrust. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat precies zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant