Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: overheerlijke shakshuka met verbrokkelde feta en platbrood

recept-overheerlijke-shakshuka-met-verbrokkelde-feta-en-platbrood.jpg

Wat eet jij het liefst ’s ochtends? Een croissantje misschien, of toch liever yoghurt en granola? Als je in het weekend een keer een heerlijk uitgebreid, hartig ontbijtje wilt maken raden we deze shakshuka aan.

Ook als brunch of lunch is dit recept een echte aanrader.

Wat is shakshuka?

Shakshuka is een eenpans ontbijt- of lunchgerecht uit de Midden-Oosterse keuken van een pittige tomatensaus met ui, knoflook, paprika en specerijen waarin je hele eieren laat stollen. Extra lekker met de verbrokkelde feta light en eventueel een stukje platbrood om mee te dippen.

Dit heb je nodig

  • 1 el milde olijfolie
  • 6 bosuien, in ringetjes, houd wit en groen apart
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1-2 tl gemalen komijn
  • ½ tl (gerookte) paprikapoeder
  • blik tomaatstukjes (±400 g)
  • 1 à 2 tl harissa of chilivlokken naar smaak
  • versgemalen peper, zout
  • 4 eieren
  • 125 g feta light
  • platbrood, om te serveren

Lees ook:
3x waarom feta zo gezond is (en wanneer je het vooral níet moet eten)

Zo maak je de shakshuka

Bereidingstijd: ongeveer 25 min.

  1. Verhit de olie in een grote koekenpan op halfhoge pit. Bak hierin de witte bosuiringetjes en de paprikareepjes 4-5 min. omscheppend.
  2. Voeg er de knoflook, de komijn en het paprikapoeder aan toe en bak nog 2 min. mee.
  3. Roer de tomaatstukjes en de harissa door het mengsel. Zet de pit lager en kook 5-6 min. Roer af en toe door, zodat het tomaatmengsel iets ingekookt en de paprika zacht is. Breng op smaak met zout.
  4. Maak 4 kuiltjes in het tomatenmengsel en breek er de eieren in. Maal er peper en zout naar smaak boven.
  5. Leg een deksel op de pan en stoof nog 8 min. of tot het eiwit gestold en gaar is en de dooiers nog net vloeibaar zijn.
  6. Verkruimel de feta erover en garneer met het bosui-groen. Serveer met platbrood. Eet smakelijk!

Fotografie | Maarten van der Wal
Recepten | Dosia Brewer
Productie | Colette Beyne

Dit artikel staat ook in Margriet 26-2021. Dit nummer bestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant