Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Seizoensgroenten eten in de herfst? Dít zijn de gezondheidsvoordelen

seizoensgroenten.jpg

De lente en zomer mogen dan misschien komkommers, asperges en sappige tomaten hebben, maar de herfst heeft ook lekkere seizoensgroenten die genoeg gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Niet alleen zijn groenten lekkerder als ze in het seizoen worden bereid, het is ook nog eens duurzamer. Twee vliegen in een klap dus.

Elk seizoen heeft weer andere seizoensgroenten en dat heeft zo weer z’n voordelen.

1. Beter voor het milieu

Groente- en fruitsoorten die vers van eigen land komen zijn niet alleen lekkerder, maar ook stukken goedkoper. En dat niet alleen. Het Voedingscentrum geeft via social media het advies om volgens het seizoen te eten, omdat dat beter is voor het milieu. “Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa”, meldt een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Het maakt ook uit of ze per vliegtuig zijn vervoerd of zijn gekweekt in een verwarmde kas.”

“Groenten zijn het duurzaamst als ze uit Nederland komen en dan van de akker of uit een kas komen die niet veel verwarming nodig heeft”, aldus het Voedingscentrum. “Ook groentesoorten uit andere Europese landen zijn vaak een duurzame keuze.”

Lees ook: Met dít trucje maak je je verlepte groenten weer vers

2. Allerlei gezondheidsvoordelen

Seizoensgroenten en -fruit zijn niet alleen duurzaam, maar ook een stuk gezonder. Er zitten namelijk meer voedingsstoffen in groente- en fruitsoorten die je in het seizoen eet. Spinazie bevat in het najaar bijvoorbeeld 55 procent meer vitamine C en dat geldt ook onder andere voor broccoli. Citrusvruchten, zoals grapefruit, mandarijnen en citroenen, worden juist hartje winter geoogst in de landen rondom de Middellandse Zee. Die vruchten bevatten veel vitamine C, wat je in die tijd goed kunt gebruiken.

Lees ook: Zet déze vier vergeten groenten eens op tafel

3. Goedkoper

Een ander voordeel van seizoensproducten is dat ze volop verkrijgbaar zijn en dus goedkoper. Vaak ook nog eens in de aanbieding. Nu je dit weet, is het misschien ook leuk om eens voor groenten te kiezen die je niet zo vaak eet of nog niet zo goed kent. Kijk eens naar recepten op de site van Voedingscentrum voor inspiratie. Daar vind je meer dan tweeduizend lekkere recepten.

Enkele seizoensgroenten in de herfst

  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese Kool
  • Knolselderij
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Rabarber
  • Rode kool
  • Spruitjes
  • Winterpeen
  • Witlof

Beeld | Getty Images
Bron | NU.nl

Ook interessant