In de schillen van fruit en groente kunnen heel veel vitaminen en vezels zitten. Zonde dus om ze weg te gooien. Tijd om daar eens wat mee te doen.
We maakten een lijstje van fruit en groente waarvan je de schillen eigenlijk nooit zomaar weg zou moeten gooien.
1. Watermeloen
De harde groene buitenlaag van de watermeloen raden we niet aan om op te eten. Maar het witte stevige binnenste deel daarentegen wél. Dit bevat vitamine C, vitamine B6 en een stof die citrulline heet. Dit is een gezonde aminozuur. Het witte gedeelte is natuurlijk niet zo zoet en sappig als de rode binnenkant van de watermeloen, maar je kunt het bijvoorbeeld bewaren en meebakken in een roerbakschotel of in de blender stoppen.
2. Wortel
Veel mensen halen eerst de dunschiller over wortels heen voordat ze het gebruiken in gerechten, of om zo uit het vuistje te eten. Eigenlijk is dit niet nodig, omdat er dan antioxidanten verloren gaan. Je kunt ze het beste even goed afspoelen onder de kraan en dan komt er geen dunschiller aan te pas. Scheelt weer!
3. Mango
Een mango opeten met schil raden we niet aan. Maar als je een mango in de blender stopt, kun je er gerust een stuk van de schil bij laten. Dit geeft je smoothie een bijzonder groenig aroma.
In de schil van een appel zitten heel veel vezels en vitaminen. Zonde om deze te schillen weg te gooien! Behalve natuurlijk als je een lekkere appeltaart gaat maken, dan is het wel lekkerder om geschilde appels te gebruiken.
5. Kiwi
Het water loopt ons er nou niet bepaald van in de mond om een harige kiwischil op te eten. Maar het blijkt dus kerngezond te zijn! Reden: de schil van een kiwi bevat heel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven je een voldaan gevoel. En hoe sneller verzadigd je je voelt, hoe makkelijker je mogelijk op gewicht kunt blijven.
Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.