Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Samen aan tafel: mosselmaaltijd

Een tijd geleden had ik het al over de Zondagse maaltijd Gezellig samen aan tafel vind ik een van de belangrijkste dingen. Tijd nemen voor elkaar, met lekker eten. Wie samen aan tafel zit, vindt dit vanzelfsprekend. Wie vaak alleen aan tafel zit, weet wel beter.

En wat is er gezelliger dan een mosselmaaltijd? Vroeger was het schoonmaken van mosselen een hele klus. Tegenwoordig zijn de mosselen schoon en hoef je ze alleen te controleren op kapotte exemplaren en mosselen die niet sluiten na een tik (deze zijn dood). Ik spoel de mosselen altijd nog even af in een vergiet. Daarna kook je de mosselen in een kleine 10 minuten gaar. Kook ze niet te lang, dan wordt het mosselvlees taai. Een mosselmaaltijd zet je dus lekker snel en simpel op tafel. Ideaal voor een gezellig etentje met familie of vrienden!

Verse mosselen zijn bijna altijd te koop. Het mosselseizoen is van midden juli tot midden april. Dus niet alleen als de ‘r’ in de maand zit!

Reken op 1 kilo mosselen per persoon. Heb je nog mosselen over? Haal ze dan uit de schelp en maak er de volgende dag een mosselcocktail of salade mee. Ook lekker bij een glas wijn: omwikkel de mossel met een plakje parmaham en bak in een beetje oliijfolie krokant.

Mosselen kun je op tal van manieren maken: klassiek met boter en groenten, met witte wijn of bier, Provençaals of Oosters, in de pan, in de wok of op de barbecue. Eigenlijk is bijna alles mogelijk en combineren mosselen bij veel ingrediënten. Mijn moeder maakt de lekkerste! Met groenten, witte wijn en véél peper. Vanavond heeft ze ons uitgenodigd mosselen te komen eten. Het antwoord wist ze van tevoren al…

Ik gebruik meestal een blik tomatenblokjes als basis, gecombineerd met groenten die ik nog in huis heb. Paprika geeft een volle smaak, venkel geeft een fris accent terwijl knolselderij zorgt voor een stevige maaltijd. Wie van pit houdt, bakt met de paprika een in ringetjes gesneden rode peper mee, met of zonder zaadjes naar eigen smaak.

Mosselen met paprika, tomaat en dragon, voor 4 personen:

1 el olijfolie
1 rode paprika, in repen
1 blik tomatenblokjes in sap (400 g)
1 glas witte wijn of nouilly prat
1 el gedroogde dragon
(chili)peper met molen
4 kilo mosselen, gecontroleerd

Verhit de olie in een grote pan en bak de paprika 3-4 minuten zachtjes. Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes, de witte wijn en de dragon toe en maal er royaal (chili)peper boven. Leg de mosselen in de pan en breng aan de kook. Kook de mosselen in zo’n 8 minuten gaar tot alle schelpen open staan.

Ook interessant