Eten

Dít is waarom je ruwe, gevoelige tanden kunt krijgen na het eten van spinazie

dit-is-waarom-je-soms-ruwe-tanden-krijgt-na-het-eten-van-spinazie.jpg

Misschien herken jij het ook wel: dat gekke, ruwe gevoel van je tanden nadat je net een maaltijd met verse spinazie gegeten hebt. Hoe komt dat toch? En misschien nog wel belangrijker: is het ook slecht voor je tanden?

Gelukkig is er best een gemakkelijke oplossing om ruwe tanden na het eten van spinazie te voorkomen.

Salicylzuur

Er zitten twee stofjes in spinazie die zorgen voor dat gekke gevoel op je tanden: salicylzuur en oxaalzuur. Salicylzuur is een stofje dat van nature voorkomt in spinazie (en rabarber). En hoewel de naam misschien wat heftig klinkt, is het niet slecht voor je. Salicylzuur kan er wel voor zorgen dat het beschermende laagje van je tanden wat dunner wordt, waardoor ze na het eten van spinazie dus anders aanvoelen. Echt schadelijk voor je tanden is dat trouwens ook niet, behalve als je dagelijks enorme porties spinazie zou eten. Spinazie uit de diepvries eten is trouwens geen oplossing: ook daarin blijft deze stof net zo actief.

Oxaalzuur

Die andere stof die dat ruwe gevoel op je tanden veroorzaakt na het eten van spinazie, is oxaalzuur. Een ander zuur dat voorkomt in natuurlijke producten, zoals amandelen, bieten, peterselie en dus in spinazie. Deze stof mengt zich samen met je speeksel en het calcium dat in het glazuur op je tanden zit. Samen veroorzaken ze een soort kristallen, die op je tanden terechtkomen en zo dat ruwe gevoel veroorzaken. Wederom niet echt slecht voor je tanden, gelukkig. De voordelen van het eten van spinazie wegen nog altijd op tegen de nadelen zoals ruwe tanden.

Spinazie eten zónder ruwe tanden

Gelukkig kun je wel iets doen om dit te voorkomen, zoals minder goed kauwen op verse spinazie. Maar of dat echt een goede oplossing is weten we niet: je spijsvertering is daar waarschijnlijk een stuk minder blij mee. Ook kun je wat citroensap of kalkpoeder over je spinazie gieten om de zuren te neutraliseren. Als laatste, en misschien wel de smakelijkste optie, kun je kiezen voor spinazie à la crème, of de groente verwerken in een romige pastasaus. Zo heb je wél de voordelen van spinazie, maar geen last van ruwe, gevoelige tanden.

Lees ook
Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen: feit of fabel?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Iglo, Cosmopolitan
Beeld | Getty Images

M22 Cover LR JPG

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant