Eten

Russische bietensoep met roggebrood en Zeeuws spek

koffietijdcover.jpg

Bietensoep met Zeeuws spekEen prachtige bloedrode Russische soep voor koude dagen: borsjtsj. Het kenmerkende van deze soep zijn de rode bietjes, en je serveert hem altijd met een lepel zure room of crème fraîche.

Door te pureren en wat aardappel mee te koken, krijgt de soep een fluwelige structuur. En gewoon omdat het zo lekker is, serveert Caspar er een roggebroodje met Zeeuws spek bij. Dat kennen ze vast niet in Rusland…

Ingrediënten
3 rode bieten
2 grote aardappels
2 winterwortels
½ kleine witte kool
2 uien
3 teentjes knoflook
olijfolie, om in te bakken
1 el tomatenpuree
1 l vleesbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van blokjes)
1 laurierblaadje
½ bosje dille
½ bosje peterselie
4 el crème fraîche
2 hardgekookte eieren

Bij het serveren
roggebrood
Zeeuws spek

extra nodig
staafmixer

Bereidingswijze
Snijd de bieten, aardappels en winter-
wortels in blokjes. Snijd de kool in reepjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een soeppan en fruit hierin ui, knoflook, wortel, bietjes, aardappels en kool. Voeg na enkele minuten de tomatenpuree toe en verwarm even goed mee. Voeg het laurierblaadje toe. Voeg de bouillon toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.

Verwijder het laurierblaadje. Staafmix de soep en breng op smaak.  Hak de peterselie en de dille fijn. Meng de crème fraîche met de peterselie en de dille. Serveer de soep met een flinke lepel crème fraîche en wat fijngehakt ei.
Beleg de roggebroodjes met in plakjes gesneden Zeeuws spek en serveer ernaast.

KoffietijdcoverKoffietijd Kookboek
Het kookboek neemt je op mee door de 100 lekkerste recepten die de afgelopen tijd bij ‘Koffietijd’ gemaakt zijn. Van lunch naar vlees- en visgerechten tot de zaligste toetjes.

Ook interessant