Eten

Rudolphs recept: zo maak je de állerlekkerste zalm uit de oven

rudolph-van-veen-keuken.jpg

Meesterkok Rudolph van Veen weet precies hoe je kookt met minder zout én meer smaak. Hij geeft vijf slimme tips plus een snel, superlekker en simpel recept voor zalm uit de oven.

Margriet samen met de Nierstichting 

Rudolph van Veen is ambassadeur voor de Nierstichting en zette de afgelopen jaren steeds vaker zoutbewuste recepten op het menu. “Ik zie het als mijn taak om zo veel mogelijk mensen te helpen met goed kookadvies dat haalbaar, realistisch en smakelijk is. Waarom? Iedereen wil gezond zijn, toch? Sommige levensmiddelen bevatten erg veel zout. Als je die producten geregeld eet, is de kans dus erg groot dat je veel te veel zout binnenkrijgt. Dat kan, zonder dat je het je realiseert, nierschade veroorzaken. Voor je gezondheid is het eigenlijk het best om zo veel mogelijk onbewerkte, verse producten te eten.”

“Vaak gebruiken mensen zout en peper standaard overal in en op, zonder er echt bij stil te staan of eerst even te proeven. Maar als je altijd overal zout op doet, raakt je smaak daaraan gewend en proef je het niet echt meer. Omgekeerd werkt het net zo: als je niet overal zout op strooit en je gebruikt bijvoorbeeld een klein beetje op een stukje gegrilde vis, proef je het heel duidelijk en wordt het veel bijzonderder.”

Rudolph 5 gouden kruidencombinaties voor lekker eten zónder zout

Tip 1) “Gebakken kip, een karbonadelapje of lamskoteletjes zijn erg lekker met het Libanese kruidenmengsel Za’atar, een mengsel van oregano, tijm, sumak – dat is poeder van zure rode besjes – en sesamzaad. Ook heerlijk over gegrilde courgette of groene asperges.”

 Tip 2) “De combinatie van kaneel en komijnpoeder doet het heel goed op vleesgerechten, in het bijzonder als smaakmaker in bolognesesaus.”

 Tip 3) “Gebakken vis zoals kabeljauw of scholfilet kun je veel extra smaak meegeven door op het laatste moment een paar verse blaadjes salie toe te voegen.”

 Tip 4)Gedroogde paddenstoelen, met name eekhoorntjesbrood, zijn een geweldig krachtige smaakverhoger in heel veel gerechten. Week ze 15 minuten in water. Dat water kun je trouwens ook gebruiken in het gerecht.”

 Tip 5) “Op een gebakken of gekookt eitje strooi je vers gesneden bieslook voor meer smaak. Bij een gebakken ei is het ook erg lekker om champignons en/of lente-ui mee te bakken. Op een hardgekookt ei doe ik ook weleens een beetje gerookte paprikapoeder.”

Ook citroen kun je trouwens heel goed als smaakmaker gebruiken:

Recept voor honing- mosterd- en dillezalm uit de oven

“De combinatie van gelijke delen mosterd, honing en dille is ook een echte aanrader! Doe er olijfolie bij om er een marinade van te maken en je creëert zo de perfecte smaakmaker voor vis. Door de zalm met deze marinade in de oven te zetten is de bereiding bovendien heel gemakkelijk.”

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 300 g zilvervliesrijst
  • 4 zalmfilets (van elk 120 g)
  • 1 el honing
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 40 ml extra vergine olijfolie
  • 1 bosje verse dille
  • versgemalen peper
  • 4 kropjes little gem sla
  • 1 bakje tuinkers of broccocress (kiemgroente)
  • 500 g verse of diepvries doperwten
  • crème fraîche

Zo maak je de zalm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Pureer voor de marinade honing, mosterd, azijn, olijfolie, peper en een half bosje dille met een staafmixer.
Leg de zalmfilets in een ovenschaal en schenk de marinade erover. Zorg dat de filets helemaal bedekt zijn met marinade. Zet de ovenschaal twaalf minuten in de oven, totdat de zalm net gaar is.

Kook of stoom de verse doperwten één of maximaal twee minuten en laat ze daarna goed uitlekken. Pel de little gem sla los en verdeel de blaadjes over de borden. Schep de rijst over de sla verdeel de erwtjes erover. Haal de schaal uit de oven en schep de zalm erop. Verdeel alle marinade goed over de zalm en garneer met wat extra dille en tuinkers.

Eet smakelijk!

Doe je mee met minder zout eten?

De ongezouten waarheid: 85% van de Nederlanders krijgt te veel zout binnen. En dat kan onze nieren onherstelbaar beschadigen. Daarom start de Nierstichting met Zoutchallenge.nl. Van 10 tot 24 maart daagt de stichting iedereen uit om te minderen met zout, maar natuurlijk niet zonder hulp. Als deelnemer aan de challenge krijg je lekkere, zoutbewuste recepten. En handige tips om de foutste, zoutste producten te vermijden of te vervangen. In twee weken leer je wennen aan minder zout eten. Want wie van z’n nieren houdt, eet minder zout. Ga naar Zoutchallenge.nl en meld je nu aan. Margriets Niobe ging je voor en testte de recepten uit de challenge. In dit artikel lees je wat ze ervan vond.

Bron: FoodFirst Network B.V. /Rudolph van Veen

Ook interessant