Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Roomijs maken zonder ijsmachine, zo doe je dat

roomijs-maken-zonder-ijsmachine-zo-doe-je-dat-makkelijk-zelf.jpg

Heb je jezelf altijd al willen ontpoppen tot een echte ijscoman, maar vond je de aanschaf van een ijsmachine iets te voorbarig? Dan hebben we goed nieuws. Je kunt ook zonder ijsmachine makkelijk zelf roomijs maken.

Zo hoef je door de gesloten zaken in tijden van coronacrisis of tijdens de jaarlijkse winterstop van veel ijswinkels je favoriete roomijs niet te missen. 

De basis voor roomijs

Als je jezelf echt wil ontpoppen tot ijsmaker, dan heb je voor een klassiek roomijsje volle melk, eierdooiers, suiker en natuurlijk room nodig. Als je hiermee zonder ijsmachine aan de slag wil, dan zul je dit mengsel elk half uur uit de vriezer moeten halen en met een mixer of vork goed moeten doorroeren om de ijskristallen te lijf te gaan. Dat is nogal een werk, en daarom deelt foodfotograaf en stylist Marleen Visser op NU.nl een recept voor de beginner zonder ijsmachine. 

Roomijs maken zonder ijsmachine

Volgens Visser, die het kookboek Altijd ijs maakte, heb je voor een makkelijke manier om roomijs zonder ijsmachine maar drie ingrediënten nodig: 300 ml opgeklopte slagroom, 1 blikje gecondenseerde melk en vanille. Het beste voor de structuur is om volle zuivelproducten te gebruiken. Dit mengsel mix je met een spatel door elkaar en laat je vervolgens minimaal zes uur in de vriezer staan. Et voilà: je zelfgemaakte roomijs is klaar. Geen ijsmachine voor nodig. 

Lees ook: IJsliefhebbers, opgelet: zo veel (on)gezonder is ‘gezond’ ijs dus écht

Nog meer smaken

Zodra je je perfecte klassieke roomijs onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met andere smaken. Je kunt bijvoorbeeld cacaopoeder toevoegen aan je basis of allerlei soorten fruit door je roomijsmengsel roeren voor je het invriest. Of probeer eens stukjes koek toe te voegen. Daarnaast tipt Visser nog om bij sterke smaken zoals koffie een paar eetlepels olijfolie toe te voegen om het ijs zachter te maken. Ben je dol op yoghurtijs? Ook dat is zonder ijsmachine te maken. Maar daarvoor moet je het wel drie tot vier keer om het halfuur uit de vriezer halen en doorroeren.

Houdbaarheid van je roomijs

Als je roomijs zonder ijsmachine gaat maken moet je even geduld hebben, na minimaal zes uur maar het liefst acht uur kun je je zelfgemaakte ijs oppeuzelen. Bij een ijsmachine kan dat vaak al na twee uur en soms zelfs direct. Qua houdbaarheid zit hierin geen verschil; je kunt het roomijs met en zonder ijsmachine ongeveer een week bewaren. Daarna komen er ijskristallen op en verliest het zijn smaak. Heb je het zelf ijs maken inmiddels goed onder de knie en ben je toe aan een andere uitdaging? Probeer dan eens een van deze ijsjes te maken.

M17

Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant