Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom je beter niet uit een ronde kom kunt ontbijten

ontbijten-ronde-kom.jpg

Van je bakje havermout tot muesli: grote kans dat jij voor je ontbijtgranen een ronde kom gebruikt. Daar denk je misschien niet eens bewust overna, maar volgens neurowetenschapper Jennifer Newson zou je toch iets kritischer naar de vorm van je bakje of kom moeten kijken. Die ronde vorm kom zou namelijk niet de beste zijn om uit te ontbijten. 

Je ontbijt nog lekkerder maken? Laat dan de ronde kommen in de kast.  

Niet uit een ronde kom ontbijten 

Waarschijnlijk heb je er nog nooit bij stil gestaan als je ’s ochtends half wakker je ontbijt staat te maken, maar de vorm van de kom of het bakje waaruit je eet heeft invloed op hoe je je ontbijt ervaart. Uit een onderzoek van ontbijtgranenproducent Special K onder vrouwen tussen de 18 en 65 jaar begeleid door neurowetenschapper Jennifer Newson bleek namelijk dat de vorm van de ronde kom invloed had op het ontbijten. De vrouwen die uit een ronde kom aten bleken zich minder verzadigd te voelen, dan vrouwen die uit een vierkante kom aten. Volgens de neurowetenschapper bleek uit de gesprekken achteraf dat we vaak met onze ogen eten. In de vierkante kom bleken de ontbijtgranen er lekkerder uit te zien, waardoor de deelnemers het ontbijt ook als lekkerder en voedzamer ervoeren. Het oog wil dus ook wat. Heb je meteen een mooi excuus om nieuwe kommen te kopen.  

Lees ook:
Is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag?

Zittend of staand eten?

Eet jij je ontbijt het liefst staand op? Volgens Newson bleek ook dat invloed te hebben op hoe je je ontbijt ervaart. Staand eten zou je ontbijt voor je gevoel namelijk lekkerder maken. Ook bleek dit vrouwen het idee te geven dat hun ontbijtgranen gezonder waren. Volgens de neurowetenschapper zou dit te maken hebben met mindfull eten. Je bent je rechtopstaand bewuster van wat je eet, dan als je het nog half in slaap en zittend aan de keukentafel op de automatische piloot naar binnen werkt. 

Bron | Happy in Shape
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant