Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Herfstbaksel: romig boomgaardfeestje

appel2.png

Danielle Dingemans  is een van de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd en in de zomer vindt ze het heerlijk om te bakken met vers fruit. En in de winter lonken de specerijen. Deze herfsttaart van Danielle combineert het beste van die twee seizoenen. Een variatie van vers geoogste, friszoete appels mét kaneel en karamel. “Ik heb dit recept begin dit jaar bedacht toen ik me inschreef voor een bakwedstrijd,” vertelt ze. “Ik wilde een taart maken met echte smaken en zo veel mogelijk regionale producten. Het boomgaardfeestje wordt het mooist als je de appels op het laatst nog een ‘laklaagje’ geeft van gelijke delen abrikozenjam en water. Dit verwarm je en schenk je er voorzichtig over.”

Benodigheden voor 6-8 personen

Voor de bodem

– 300 g hernhuttertjes (koekjes)
– 130 g roomboter

Voor de vulling

– 5 eieren
– 150 g kristalsuiker
– 100 g witte basterdsuiker
– 500 g monchou
– 150 g magere kwark
– merg van 1 vanillestokje
– 1 tl sinaasappelolie (te koop bij delicatessenwinkels)
– zest van 1 citroen

Voor de fruittopping

– 50 g roomboter
– 50 g suiker
– 5 appels (verschillende soorten bijv. jonagold, elstar, braeburn)
– sap van ½ citroen
– scheutje room
– 1 tl kaneel
– extra nodig: springvorm Ø 26 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160°C. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een deegroller. Laat intussen de boter smelten op laag vuur. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier. Haal het pannetje van het vuur wanneer de boter gesmolten is en roer de kruimels erdoor. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en zet de vorm 10 min. in de koelkast. Boen het waslaagje van de citroen en snijd met een zesteur alleen het gele van de schil af. Snijd de schilletjes in fijne reepjes. Meng de eieren, suiker, monchou, kwark, vanille, sinaasappelolie en citroenzestes mengen tot een mooi glad mengsel. Verdeel dit over de bodem van de taart en bak deze 70 min. in de oven, net onder het midden. Laat de taart goed laten afkoelen voordat je de topping toevoegt. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Smelt in een koekenpan de boter en suiker smelten. Voeg de appelstukjes toe en laat ze op laag vuur meebakken. Voeg het citroensap toe. Haal de appels na ca. 5 min. met een schuimspaan uit de pan en kook het boter-suikermengsel in tot karamel. Blus af met een scheutje room en voeg de kaneel toe. Meng de karamel met de appelstukjes en verdeel ze over de bovenkant van de taart. Bereidingstijd: 40 min. + 70 min. bakken en afkoelen

Dit recept is een van de zes recepten van de bakwedstrijd. Klik hier om op dit recept te stemmen. 

Ook interessant