Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Roast potatoes (+ winactie)

roast-potatoes-winactie.jpg

Goudgeel geroosterde knapperige aardappelbonken zoals de Engelsen serveren bij hun Sunday roast.

Dit recept is afkomstig uit Handboek Oven van Karin Luiten.

4 personen – bereidingstijd 15 minuten, in de oven: 45 minuten

Nodig
1 kg kruimige aardappels
scheut olijfolie
zout

Bereiding
– Oven: 200°C
– Besprenkel de bakplaat met een flinke scheut olijfolie en schuif in de opwarmende oven.
– Schil de aardappels. Snij kleine exemplaren één keer doormidden, grote nog een keer. Breng aan de kook in water met zout en kook in ± 8 minuten net niet helemaal gaar.
– Giet af. Doe het deksel weer op de pan, houd vast met ovenwanten en schud een of twee keer flink heen en weer zodat de aardappels aan de buitenkant kruimelig worden.
– Leg de aardappels met de platte kant naar beneden op de hete bakplaat. Gare aardappels die door het schudden helemaal verkruimeld zijn, kun je met de hand weer tot bonkjes boetseren, dat komt goed.
– Kwast de hete olijfolie van de bakplaat over de aardappels.
– Laat in de oven in ± 45 minuten goudbruin en knapperig worden.
– Schep van de bakplaat, laat indien nodig uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi met zout.

Tips

– Altijd zout in het kookwater, anders kleuren ze in de oven niet goudgeel maar blijven het duf-bleke gevalletjes.
– Het geheim van de knapperigheid zit ‘m in dat schudden: de olie kan zo beter in het kapotte buitenlaagje van de aardappels dringen, en dat zorgt voor een krokant jasje.
– Vooraf maken? Aardappels na het koken en schudden zónder deksel laten uitdampen. Zet op het laatste moment in de oven.
– Variant: komijn, knoflook, saffraan en/of gemalen chilivlokken erbij.

Tip: probeer nog meer lekkers uit de oven, zoals een peperrosbief of een tian met courgette en tomaat

Winnen
Wil je kans maken op 1 van de 10 boeken: Koken met Karin?
Ga naar de winpagina en doe mee! Deze actie loopt tot en met 7 november 2012.

Niet gewonnen?
Bestel het complete boek Handboek Oven voor €19,95 op de website van Koken met Karin! Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046813041.

Ook interessant