Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Risottorijst

risottorijst.jpg

Zacht en nog bijna vloeibaar. Zo eten ze in Italië risotto.

Met een beetje aandacht zet je in 30 minuten een heerlijke risotto op tafel. Lekker bij Ossobuco of zelfs een gewoon karbonaadje. Het beste resultaat krijg je met echte risottorijst zoals arborio of carnaroli.

Arborio is de langste korrelige Italiaanse rijstsoort en geschikt voor alle risottogerechten. Carnaroli wordt door veel fijnproevers als de beste risottorijst beschouwd, hij heeft iets meer solide en stevige korrel waardoor hij zeer veel vocht opneemt. De risottorijst mag absoluut niet gewassen worden, anders verliest hij zijn zetmeel dat juist van belang is voor de binding en de romige consistentie. Gebruik een pan met een dikke bodem voor goede en gelijkmatige verdeling van de warmte.

Basisrecept risotto voor 4 personen
1 uitje fijngehakt
50 g boter
1 liter kippenbouillon
125 ml witte wijn
275 g risotto rijst
50 g geraspte parmezaanse kaas

Fruit het uitje in een grote pan in de helft van de boter tot het uitje glazig ziet. Verwarm de bouillon in een aparte pan. Giet de wijn over het gefruite uitje en laat hem bijna geheel inkoken. Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokende bouillon in gedeeltes toe en blijf roeren tot elke toevoeging opgenomen is door de rijst. Als de rijst gaar is moet er voldoende vocht in de pan blijven zodat de risotto er romig uitziet, maar de korrels moeten nog steeds stevig zijn. Roer de rest van de boter en de parmezaanse kaas erdoor.  

Ook interessant