Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Risotto met tuinerwtjes & krokante kipfilet

recept-risotto.png

“Morgen beleven we dan onze eerst Koningsdag! Ik moet wel even aan het woord wennen hoor. Dat zal wel voor veel mensen gelden. Maar wat blijft is dat een feestdag is. Of je nu met oranje tompoucen bij de televisie zat om naar de Koninklijke familie te kijken, met je spulletjes op de vrijmarkt stond of naar de kermis was, het is fijn om ’s avonds iets makkelijks maar toch feestelijks te eten. 

Daarom koos ik deze week voor risotto. Een gerecht waar ik het hele jaar door erg blij van word. Omdat er veel variaties mee mogelijk zijn en ook omdat risotto minstens een half uur tijd vraagt om te maken waarin je eigenlijk niets anders kunt doen, daar word ik er altijd heerlijk rustig van. Mijn favoriete risotto maak ik met tuinerwtjes en dunne stukjes krokante kipfilet.

Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italie. In de Po-vlakte groeit de rondkorrelige rijst die daarvoor nodig is, waarvan Arborio de meest bekende en gebruikte soort is. De basis van risotto is neutraal: rijst, boter, ui, knoflook, witte wijn, bouillon en Parmezaanse kaas. Daarom kun je er heel diverse ingrediënten aan toevoegen, zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren, paddenstoelen, groenten,.. Zelf laat ik de ui weg, omdat ik daar allergisch voor ben, maar ik heb hem wel opgenomen in het recept.

Risotto maken is niet moeilijk, maar essentieel is dat je de tijd neemt, dat je blijft roeren, dat de pit heel laag staat en dat je pas de volgende hoeveelheid bouillon toevoegt als de vorige is opgenomen.  Zorg ook dat de tafel helemaal gedekt is als de risotto klaar is, want je moet hem meteen opdienen!”

Risotto met tuinerwtjes & krokante kipfilet (4 personen)

• 1 el boter of margarine
• 1 sjalotje, gesnipperd
• 1 teen knoflook, in plakjes
• 350 g risottorijst, bijvoorbeeld Arborio
• scheut droge witte wijn
• 1 l kippen- of groentebouillon, warm
• 200 g tuinerwtjes, diepvries
• 400 g biologische kipfilet
• versgemalen peper, zout
• gedroogde Italiaanse kruiden
• 2 el milde olijfolie
• stuk Parmezaanse kaas
• hand rucola
• extra vergine olijfolie

Verhit de boter in een ruime pan op lage pit en fruit hierin de ui en de knoflook lichtgeel. Roer de rijst er door en schep om tot alles korrels glazig zien. Blus af met de wijn. Schenk een beetje bouillon in de pan en blijf roeren tot alles is opgenomen alvorens een volgende scheut toe te voegen. Ga zo door tot alle bouillon op is, dit duurt een kleine 20 min. Voeg 5 min. voor die tijd de tuinerwtjes toe.Snijd intussen de kipfilet overlangs in zo dun mogelijke stukjes en bestrooi ze met peper, zout en de kruiden. Verhit de milde olijfolie en bak de kip hierin rondom bruin en gaar. Laat de risotto 1 min. staan, rasp er dan royaal Parmezaanse kaas boven en roer door de rijst. Verdeel rijst over verwarmde diepe borden, leg de kip erop en garneer met rucola en wat flinters kaas. Maal er nog wat peper boven en bedruppel met olijfolie. Dien meteen op.

Ook interessant