Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dag 10 | Recept: risotto met bospaddenstoelen

ris2.png

Het geheim van een smeuïge risotto: erbij blijven, blijven roeren en direct serveren als hij ‘al dente’ (beetgaar) is. Deze bouillon heeft extra veel smaak door het kookvocht van de paddenstoelen.

Wat heb je nodig?

(4 personen)

  • 30 g gedroogde bospaddenstoelen
  • 250 ml kokend water
  • 2 el roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 300 g arbotriorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 1,25 l hete kippenbouillon
  • 100 g gemengde verse paddenstoelen, schoongemaakt, grote in stukken
  • 2 el roomboter
  • geraspte parmezaan (ook voor de garnering)
  • zout en peper, naar smaak

Zo maak je het!

Doe de gedroogde paddenstoelen in een grote kom en voeg het kokende water toe. Laat de paddenstoelen 5 min. staan, neem ze daarna uit de kom en schenk het weekvocht door een met kaasdoek beklede zeef. Zet de kom apart. Smelt de boter en de olie in een grote pan en bak daarin de ui, de knoflook en de bleekselderij tot de knoflook zacht wordt. Voeg de rijst toe en roer deze goed door het mengsel totdat alle korrels zijn bedekt met een laagje vet. Voeg de wijn toe en roer deze erdoor tot hij bijna is verdampt. Schenk het kookvocht van de paddenstoelen bij de bouillon en voeg 1 soeplepel bouillon toe aan de risotto. Roer deze door de rijst tot het vocht bijna is opgenomen, voeg dan weer een lepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst beetgaar is. Bak intussen de verse paddenstoelen in een grote koekenpan in de boter goudbruin. Bak er niet te veel tegelijk, want dan komt er te veel vocht vrij en bakken ze niet, maar koken ze. Voeg de geweekte paddenstoelen en de gebakken paddenstoelen toe aan de risotto. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met geraspte parmezaan.

–> Tip van Jacqueline: “Dit kun je ook maken met ronde zilvervliesrijst, dit duurt wel iets langer.”

Ook interessant