Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Restjes melk over? Dít kun je er nog allemaal mee

melk.jpg

Per jaar worden er liters melk per huishouden weggegooid. Dit komt omdat er vaak kleine restjes melk overblijven wat niet meer gebruikt wordt. Gelukkig kun je kleine beetjes melk nog prima gebruiken.

Weggooien is zonde! We vertellen je graag wat je nog met restjes melk kunt doen.

Houdbaarheidsdatum melk

Melk dat na de houdbaarheidsdatum open in de koelkast staat, is niet meteen bedorven. Wel is het belangrijk om op te letten. Controleer daarom altijd hoe de melk ruikt en proef eventueel een beetje. Als dit afwijkt, kun je het pak weggooien. Ruikt en smaakt het nog goed, dan kun je restjes melk nog heel goed gebruiken in de keuken én het huishouden.

Planten

Mix eens een beetje melk met een beetje water in een plantenspuit. Spuit dit op je planten en je zult zien dat je bladeren groener worden en meer gaan glanzen. Dat komt omdat melk als een soort natuurlijk glansmiddel werkt. Het ontvet en ontstoft de planten. Wil je je planten een beetje extra verwennen? Geef ze dan twee keer per maand melk met de plantenspuit.

Wentelteefjes

Wist je dat je eigenlijk alleen maar eieren, suiker en boter hoeft te gebruiken voor wentelteefjes? Toch is het een goed idee om een klein scheutje melk toe te voegen voor een romige smaak. Met déze tips maak je de lekkerste wentelteefjes ooit.

Inktvlek behandelen

Melk dient als een handig huis-tuin-en-keukenmiddel om een inktvlek uit je kleding te verwijderen. Laat de vlek op je kledingstuk een nachtje in melk weken en was ’m de volgende dag in de wasmachine. De inkt zou daarna volledig verdwenen moeten zijn. 

Stamppot

Om stamppot romig te maken, kun je een scheutje kookvocht gebruiken. Door een scheutje melk toe te voegen, wordt de stamppot nog romiger. Hetzelfde geldt voor aardappelpuree: het wordt nog romiger door het toevoegen van een klein beetje melk.

Lees ook
Dit moet je weten over het bewaren van kliekjes in de koelkast

Melkbrood

Japans melkbrood heeft een hele luchtige structuur en wordt ook wel met wolken vergeleken. Het brooddeeg bestaat uit twee delen: tangzhong roux en brooddeeg. Het melkbrood is boterachtig en vol van smaak. En ondanks dat het misschien afschrikt dat het uit twee delen bestaat, is het niet heel moeilijk om zelf te maken. Het kost je alleen wel wat tijd. Lees hier hoe je het melkbrood maakt waarbij je slechts 25 ml melk nodig hebt.

In de koffie of thee

In plaats van koffiemelk kun je ook gewone melk door je koffie doen. Daarnaast kun je met slechts 30 milliliter melk al een heerlijke cappuccino maken. Even opschuimen en tada: daar is je cappuccino. Wist je dat het heel goed blijkt voor je tanden om thee te drinken met een scheutje melk? Als je vaak donkere theesoorten drinkt en daar een scheut melk aan toevoegt, wordt de kans op verkleuring een stuk kleiner. Dat heeft hiermee te maken.

Vries melk in

Omdat melkproducten niet zo lang houdbaar zijn en je wilt voorkomen restjes melk over te houden, kun je melk ook invriezen. Ingevroren melk blijft tot zes weken lang houdbaar. Ontdooi de melk in de koelkast en let op: door het invriezen kan de melk van structuur veranderen en wat geler van kleur worden. Dit komt doordat het vet van de melk gescheiden wordt. Schud daarom goed voor gebruik zodat het weer een geheel wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu Centraal, Lekkervanbijons.be
Beeld | Getty Images

Ook interessant