Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Instagram

Pannenkoeken zijn gezonder dan je misschien denkt: diëtist legt uit

nationale-pannenkoeken-dag-hoe-ongezond-zijn-ze-eigenlijk.jpg

Met stroop, poedersuiker, ham, spek, kaas of fruit: eigenlijk is alles lekker op een pannenkoek. Vandaag is er extra reden om ze te bakken en eten, want het is Nationale Pannenkoekendag. Vraag jij je af hoe (on)gezond pannenkoeken eigenlijk echt zijn?

Wij spraken met deskundig diëtiste Desiré van der Kruk, die goed nieuws heeft voor de liefhebbers.

Gezonde ingrediënten

Pannenkoeken kun je van slechts drie ingrediënten maken: meel, melk en eieren. Ondanks de korte lijst aan ingrediënten, zijn er veel soorten meel en melk die je hiervoor kunt gebruiken. Maar wat is nu de meest gezonde keuze? “Gebruik het liefst volkorenmeel. Net zoals bij bruin- en witbrood is volkorenbrood het meest gezond”, geeft van der Kruk aan. “Gebruik ook het liefst halvolle melk, volle melk bevat veel slechte vetten.”

Plantaardige melk

Wil je voor veganistische pannenkoeken gaan? “Mensen die liever geen dierlijke melk willen gebruiken, kunnen kiezen voor plantaardige melk. Sojamelk is in dit geval de meest gezonde keuze. Het bevat ongeveer net zoveel eiwitten als koemelk. Er bestaan ook andere soorten plantaardige melk, zoals amandelmelk. Maar dit bevat weinig andere voedingstoffen en is daardoor minder geschikt om te gebruiken.”

Toppings

Of je nu bij team zoet of team hartig hoort, we beleggen onze pannenkoek allemaal met onze favoriete topping. “De klassieke pannenkoek zoals wij het eten met stroop en poedersuiker, dat is echt een lekkernij. En door alle suikers niet zo heel gezond”, legt van der Kruk uit. “Het meest gezond is om een hartige pannenkoek te maken. Bijvoorbeeld met mozzarella, groenten en magere vleeswaren. Dit komt het meest in de buurt van een normale en gezonde maaltijd. Als je volkorenmeel en groenten gebruikt, zou je bijna elke dag pannenkoeken kunnen eten.”

Lees ook:
Met dit onverwachte ingrediënt bak je de lekkerste pannenkoeken

Vaste pannenkoekendag

En nog meer goed nieuws voor de lekkerbekken: “Als je de rest van de week gezond eet (volgens de Schijf van Vijf), moet één vaste patatdag of pannenkoekendag heel goed kunnen. En dan zou ik ook vooral zeggen: kies voor wat je lekker vindt.” Maar, voegt de diëtiste daaraan toe: “Als je naast deze vaste pannenkoekendag óók nog een vaste patatdag hebt of ander eten afhaalt, is dat weer niet zo goed.”

Gezonde portie

Wanneer je op je eetpatroon let draait alles natuurlijk om calorieën. “Een avondmaal bevat ongeveer 600 calorieën”, vertelt van der Kruk. “Als je dan naar pannenkoeken gaat kijken komt dit neer op drie gewone pannenkoeken (zoet belegd). Wanneer je een hartige pannenkoek maakt met groenten en magere vleeswaren, heb je aan één pannenkoek genoeg.”

Gezondheidsvoordelen pannenkoeken

Door ingrediënten als meel, melk en eieren, zitten er aan het eten van pannenkoeken ook een aantal gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel koolhydraten waardoor ze je genoeg energie geven om te sporten. Door de melk bevatten ze ook veel calcium dat helpt bij het behoud van sterkte botten en tanden. Daarnaast beschermt het je zenuwstelsel en laat het je bloeddruk dalen.

Wanneer je kiest voor de volkoren variant, krijg je automatisch veel vezels binnen. Deze bevatten ijzer die een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Vooral vrouwen die menstrueren, sporters en vegetariërs kunnen soms last krijgen van een ijzertekort. Aan de pannenkoek dan maar, dus!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Healthy Eating
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ook interessant