Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ketchup bij elke maaltijd? Híer komt die verslaving vandaan

ketchup-verslavend.jpg

Ben jij ook zo dol op ketchup en mag het wat jou betreft bij elke maaltijd? Je bent niet de enige. Er is namelijk een verklaring waarom sommige mensen zo verslaafd zijn aan ketchup. We leggen het je uit. 

Van friet tot rijst: waarom smaakt alles volgens sommige mensen zoveel beter met een laagje ketchup? 

Verslaafd aan ketchup

Dat sommige mensen haast verslaafd lijken aan ketchup, daar is onderzoek naar gedaan. En daaruit blijkt dat ketchup een van de weinige soorten eten is die alle basissmaken tegelijkertijd bevat. Dus: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vandaar dat veel mensen de rode saus ook bij zoveel verschillende maaltijden vinden passen. Al deze onderdelen prikkelen je smaakpapillen, maar het is vooral de umami in ketchup die je doet verlangen naar meer. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gaat watertanden en stimuleert je buik om meer buikzuur aan te maken. Dat buikzuur zorgt vervolgens dat de proteïnen in je voeding goed verteerd worden. Hierdoor kan umami zowel een gevoel van trek als een voldaan gevoel opwekken. 

Lees ook: 7 dingen die je kunt schoonmaken met ketchup

Te veel suikers

Dat ketchup door al die vijf basissmaken bij zoveel gerechten past, betekent helaas niet dat het altijd een goed idee is om de saus aan je eten toe te voegen. In veel ketchup zit namelijk vaak een heleboel suiker. Ter vergelijking: in ongeveer één eetlepel ketchup zit 3,6 gram suiker en in een eetlepel mayonaise 0,5 gram. Het gemiddelde suikerklontje weegt ook 3,5 gram, dus daarmee zou je met een eetlepel ketchup al een heel suikerklontje binnenkrijgen. Dat er tomaat in zit maakt het jammer genoeg dus niet gezond. Er komen gelukkig wel steeds meer varianten op de markt waar minder of geen suiker (en zout) aan zijn toegevoegd, maar of die ook net zo lekker smaken als een flinke klodder ketchup uit de supermarkt, dat is maar de vraag. 

Bron | Bedrock, Consumentenbond, Lekkergezond
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant