Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Redactie kerstmenu: Christmas pudding of aardbeiencappucino

redactie-kerstmenu-christmas-pudding-of-aardbeiencappucino.jpg

Ook bij het dessert kun je kiezen voor een traditie: de christmas pudding van Chris of een moderne aardbeiencappucino van Noortje.

Ben jij benieuwd naar de sliptong van Debby of het alternatieve kaasplankje van Suzanne? Bekijk dan snel het hele kerstmenu van de redactie.

Dessert: Aardbeiencappuccino van Noortje (4 personen)
“Dit recept van mijn tante staat bovenaan mijn lijstje. Het is in no-time gemaakt, maar ziet eruit als haute cuisine. Met dit toetje maak je altijd indruk. In onze familie neemt iedereen met kerst één gang voor zijn rekening. Het is ieder keer afwachten hoe het geheel van al deze gerechtjes eruit gaat zien, maar het is eigenlijk altijd smullen!”

Wat heb je nodig?
een blender
500 g (diepvries)aardbeien
1 eetlepel azijn (liefst rode wijnazijn)
3 eetlepels bruine suiker
snufje zwarte peper
1 theelepel fijngesneden verse gember
1 theelepel kaneelpoeder
schil en sap van 1 limoen
6 basilicumblaadjes
12 muntblaadjes (plus 4 kleine blaadjes voor garnering)
125 ml opgeklopte slagroom

Hoe maak je het?
Aardbeien, azijn, bruine suiker, peper, gember, kaneel, limoenschil, limoensap, munt en basilicum in blender pureren tot een lichte crème. Overdoen in glazen die je vult tot 3/4de. Slagroom erop scheppen zodat het er uitziet als een cappuccino. Versieren met blaadjes munt.

Dessert: Christmaspudding van Chris (8 personen)
“Mijn moeder maakt ieder jaar Christmaspudding, zij komt namelijk uit Engeland. Mega zwaar, maar heel lekker. Lampen gaan uit, brandy wordt over de pudding gegoten en aangestoken. Dan staat de pudding even in vlam, een spectaculair moment… De Engelse traditie is dat je een penny in de pudding verstopt (5 cent). Als je hem vindt, brengt ie geluk.”

Wat heb je nodig?
270 gr mix van krenten/grote rozijnen/sultanes
50 gr gemengde schillen (mixed peel)
50 gr gedroogde abrikozen (klein gesneden)
50 gr gedroogde pruimen (klein gesneden)
50 gr glacé kersen
100 gr geschaafde amandelen
50 gr amandelen in grove stukjes gesneden
100 gr sukade klein gesneden
sap van 1 citroen plus geraspte schil
150 gr zelfrijzende bloem
100 gr geraspte biscuit
100 gr bruine bastaardsuiker
1 eetlepel zwarte siroop
2 eieren
120 gr gesmolten boter
1 theelepel zout, nootmuskaat en kaneel
2 theelepels koekkruiden
1 kopje Jamaica rum (bruin)
eventueel 1 kopje melk als deeg te droog is
warme vanille vla, geklopte slagroom of ijs voor erbij

Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten. Beboter een Christmas pudding schaal (of vergelijkbare bakvorm). Doe het deeg in de schaal en bedek dit met bakpapier. Span een stuk katoen over de schaal en bind vast met een elastiek of touwtje. Warm de pudding au bain marie in minimaal zeven uur op. Let op: Water regelmatig bijvullen, want het verdampt vrij snel. Keer de pudding om op een schaal, overgiet met rum en steek aan. Serveer er warme vanille vla, geklopte slagroom of ijs bij.

Ook interessant