Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recycling: koken op gas uit eigen ontlasting

toilet-gas-koken.jpg

Onderzoekers in Singapore hebben een systeem voor het lokaal opwekken van duurzame energie ontwikkeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het toilet.

De speciale toiletpot heeft twee afvoeren.

Onderzoekers in Singapore hebben een systeem voor het lokaal opwekken van duurzame energie ontwikkeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het toilet. De wc-pot is zo ontworpen dat uitwerpselen worden opgevangen en samen met GFT-afval in een gasinstallatie terechtkomen. Met het biogas kan vervolgens weer gekookt worden en daarmee is de recyclingcirkel rond, zo liet de Britse omroep BBC vrijdag zien.

Om de ontlasting goed te kunnen vergassen, is het wel noodzakelijk om deze zoveel mogelijk gescheiden te houden van vocht. De toiletpot ziet er daarom iets anders uit dan gebruikelijk: hij heeft twee afvoeren in plaats van één. Het eerste exemplaar is geïnstalleerd in een gebouw van de Nanyang TU die het systeem heeft bedacht.

Na de vergassing blijft restwater over. Ook daar weten de onderzoekers raad mee: ze kweken er algen in die in brandstof omgezet kunnen worden.

Bron beeld: BBC
Bron: ANP

Ook interessant