Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recycle je oliebollenvet

oliebollen.jpg

Ben jij ze al aan het bakken? Zelfgemaakte oliebollen zijn toch wel het allerlekkerst. In deze decembermaand wordt er maar liefst 5 miljoen liter frituurolie of -vet gebruikt om deze traditionele lekkernij thuis te maken. Ook bij gourmet, fondue en frituren wordt er deze maand veel olie gebruikt.

Helaas gooien nog steeds veel mensen de olieresten weg: bij het restafval (grote hoeveelheden) of in het riool (kleine restjes). Weggooien is zonde, want ook gebruikte oliën en vetten kunnen nog waarde hebben. En wegbrengen voor recycling kan dichterbij dan je denkt!

Twijfelafval

Gebruikte oliën en vetten worden vaak gezien als ‘twijfelafval’: mensen weten niet zo goed wat ze er na gebruik het beste mee kunnen doen. Gevulde flessen blijven daardoor lang in het schuurtje staan waarna ze uiteindelijk bij het restafval terechtkomen. Maar het is goed om gebruikte olie in te leveren voor recycling, zo krijgen de vetten een tweede leven als biodiesel. Op die manier verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar dan moet je wél weten waar je met je gebruikte frituurolie- en vet terechtkunt.

Vet, recycle het!

In totaal zijn er drieduizend inleverlocaties verspreid over Nederland, dit komt neer op gemiddeld plekken zeven per gemeente.

Dit is de top 5 van meest voorkomende locaties:

  1. Supermarkten
  2. (Sport)verenigingen
  3. Gemeentelijke milieuwerven
  4. Scholen
  5. Kinderboerderijen

Op de website www.vetrecyclehet.nl vind je per postcode de inzamelpunten bij je in de buurt.

Ook interessant