Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Van stamppot tot smoothies: de lekkerste recepten met onkruid

young-woman-smelling-plants-outside-greenhouse.jpg

Koken met onkruid: het klinkt vast een beetje gek. Naast dat we allemaal weleens een kopje brandnetelthee hebben gedronken, zijn we niet heel veel verder gekomen. Maar dat is eigenlijk hartstikke zonde. Met die plantjes die spontaan in je tuin groeien kun je namelijk véél meer doen.

Superleuk om te proberen, en ook nog eens gezond.

Pesto van daslook

Je zou het niet zeggen, maar van daslook kan je superlekkere pesto maken. De smaak van daslook zit ongeveer tussen ui en knoflook in, erg lekker om mee aan de slag te gaan dus. 

Benodigdheden:

  • Handje daslook
  • 60 gram pijnboompitten
  • 2 deciliter olijfolie
  • 60 gram oude kaas (of vegan edelkistvlokken)
  • Sap van 1 citroen
  • Zeezout

Bereiding:

  1. Mix de daslook met depijnboompitten, (vegan) kaas en een deel van de olie goed door elkaar met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
  2. Voeg later de rest van de olijfolie toe en roer het glad. Met citroensap en zout kan je de pesto goed op smaak brengen.

Smoothie van onkruid

Supergezond en heerlijk: een smoothie. Maar wist je ook dat je de benodigdheden voor je smoothie ook gewoon uit je achtertuin kunt halen?

Benodigdheden:

  • Handje paardenbloemblad, vogelmuur en brandneteltopjes
  • 200 milliliter appelsap
  • 2 kiwi’s

Bereiding:

  1. Zorg er allereerst voor dat je het vers geplukte onkruid goed wast.
  2. Schil daarna de kiwi en doe het onkruid met de kiwi en het appelsap in de blender, tijd om te gaan mixen. 

Tip: Heb je zin in extra vetten? Voeg dan een stuk avocado toe of een klein beetje kokosolie.

Stamppot van brandnetels

Je hebt je er ongetwijfeld weleens aan gebrand: brandnetels. Deze plant kan erg vervelend zijn als je er bultjes van krijgt, maar in de keuken is dat een ander verhaal. Met brandnetel kun je namelijk erg veel doen! Probeer eens een heerlijke stamppot, met als basis deze plant. 

Benodigdheden:

  • 500 gram aardappels
  • 600 gram brandnetels
  • 20 gram boter
  • 10 deciliter olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook

Bereiding:

  1. Schil en snij de aardappels in blokjes. Kook deze gaar in 15 minuten.
  2. Giet de aardappelen af en bewaar ze kooknat.
  3. Kook de brandnetels 2 tot 4 minuten totdat ze donkergroen kleuren en hak ze daarna fijn.
  4. Stamp de aardappels tot een puree en voeg daarna de boter met wat peper en zout toe. Schep als laatste de brandnetels er doorheen.
  5. In de tussentijd bak je in wat olie de ui bruin. Als deze bruin is voeg je de fijngehakte knofloof toe. Laat dit nog even doorbakken. Vermeng dit mengsel met de stamppot en serveer het gelijk.

Tip: Het koken van de brandnetels gaat beter in een wokpan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda
Beeld | Getty Images

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant